Den som låter bli att säga ifrån när en kollega mobbas på arbetsplatsen mår sämre.
Mobbning på jobbet skapar ångest för den som utsätts, men även kollegor som bevittnar det som sker får ökade psykiska besvär, skriver Akademikern.
Socionomen har tidigare skrivit om hur ohövligheter på jobbet, som ännu inte har övergått i ren mobbning, påverkar fler än den som utsätts. Motsvarande gäller alltså även för mobbning, enligt forskare från universiteten i Linköping och norska Bergen.
Många av oss har en bild av oss själva som en goda människor och bland de förväntningar vi har på oss själva finns att vi ska stå upp för oetiska och negativa handlingar på jobbet.

”Om du griper in så hjälper du både den som utsätts – och dig själv”, säger psykologiprofessorn Morten Birkeland Nielsen.
– När vi är i en situation och ser andra utsättas, och inte griper in, så sker en obalans mellan förväntningarna på en själv och det man faktiskt gör. Den obalansen påverkar ens självuppfattning, självbild och psykiska hälsa, säger Morten Birkeland Nielsen till Akademikern.
Det yttersta ansvaret att motverka mobbning på arbetsplatsen ligger dock på arbetsgivaren.
– Arbetsgivaren bör informera om att mobbning är ett problem som kan finnas på varje arbetsplats, som kan få allvarliga konsekvenser – inte bara för den som blir utsatt, men även för andra, säger Morten Birkeland Nielsen.
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...