Den som låter bli att säga ifrån när en kollega mobbas på arbetsplatsen mår sämre.
Mobbning på jobbet skapar ångest för den som utsätts, men även kollegor som bevittnar det som sker får ökade psykiska besvär, skriver Akademikern.
Socionomen har tidigare skrivit om hur ohövligheter på jobbet, som ännu inte har övergått i ren mobbning, påverkar fler än den som utsätts. Motsvarande gäller alltså även för mobbning, enligt forskare från universiteten i Linköping och norska Bergen.
Många av oss har en bild av oss själva som en goda människor och bland de förväntningar vi har på oss själva finns att vi ska stå upp för oetiska och negativa handlingar på jobbet.
– När vi är i en situation och ser andra utsättas, och inte griper in, så sker en obalans mellan förväntningarna på en själv och det man faktiskt gör. Den obalansen påverkar ens självuppfattning, självbild och psykiska hälsa, säger Morten Birkeland Nielsen till Akademikern.
Det yttersta ansvaret att motverka mobbning på arbetsplatsen ligger dock på arbetsgivaren.
– Arbetsgivaren bör informera om att mobbning är ett problem som kan finnas på varje arbetsplats, som kan få allvarliga konsekvenser – inte bara för den som blir utsatt, men även för andra, säger Morten Birkeland Nielsen.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...