14 mar 2025

Arbetsliv

Så ska Östersund få personalen att stanna

Personalomsättningen bland akademiker i Östersunds kommun har i flera år varit bland den högsta i landet. 2024 ser betydligt bättre ut men under torsdagens panelsamtal lyftes flera orosmoln.

Redaktionen

14 mar 2025

14 mar 2025

Under åren 2021–2022 var personalomsättningen bland akademiker i Östersunds kommun drygt 30 procent. Det visar en undersökning från Akademikerförbundet SSR. Det senaste året har dock trenden vänt. Vad beror det på? Och hur ska kommunen kunna bli en mer attraktiv arbetsgivare? Det diskuterades under ett fullsatt panelsamtal på torsdagskvällen i Östersund. I panelen fanns chefer, forskare, politiker och representanter för Akademikerförbundet SSR.

Helen Bjärtå, ordförande i Akademikerförbundet SSR i Östersund, berättade att de vanligaste skälen till att medarbetare lämnar kommunen är för dålig löneutveckling, bristande förutsättningar för ledarskapet och bristande stöd i arbetet.

Helen Blomé är forskare vid Mittuniversitetet och jobbade tidigare som socialsekreterare i Östersund. Hon lyfte fram vilka konsekvenser personalomsättningen får för både medarbetare och klienter.

– Alla vi som jobbar med socialt arbete vet hur viktig relationen är. Ingen vill behöva byta socialsekreterare flera gånger. Dessutom kostar det väldigt mycket pengar för kommunen.

LÄS OCKSÅ >>> Håller Umeå på att bli mer utsatt för gängkriminalitet?

Under 2024 har dock trenden vänt. Social- och arbetsmarknadsförvaltningen gick från en personalomsättning på 16,9 procent år 2023 till 5,6 procent 2024. Samtidigt har antalet orosanmälningar ökat vilket skapat en högre arbetsbelastning.

Erik Fredriksson som är chef på enheten tror att den minskade personalomsättningen delvis beror på det omfattande arbetsmiljö- och utvecklingsarbete som gjorts.

– Nu vill vi fortsätta att jobba med karriärvägar, delaktighet, flexibilitet och det förebyggande arbetet. Kan vi få ner antalet inkommande ärenden så minskar arbetsbelastningen, sade han.

Social- och arbetsmarknadsförvaltningen håller också på att se över sättet som arbetet organiseras. De har bland annat arbetat fram en lista på saker de ska sluta göra, och skapat ett flertal arbetsgrupper som ska jobba med innovation och utveckling. På frågan om de medarbetare som arbetar med utvecklingsfrågor också skulle få högre lön blev svaret dock nekande.

Panelsamtalet arrangerades av tidningen Socionomen tillsammans med Akademikern och Akademikerförbundet SSR.

Samtidigt lyfte flera av deltagarna betydelsen av löneutveckling och karriärvägar. Robert Brandt, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, pekade på att de för vissa av förvaltningens yrkesgrupper gjort en lönesatsning som haft positiv effekt.

Anna Näsström, ledamot i styrelsen i Akademikerförbundet SSR Östersund, lyfte vikten av att kroka arm.

– Det här är något vi måste jobba på tillsammans, medarbetare, arbetsgivare och även politiker, sade hon.

När det blev dags för politikerna att kliva in i samtalet pekade Björn Sandahl (S), ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden, att många av de frågor som lyfts ytterst handlar om budget.

– Där är det upp till kommunen att prioritera, ska det finnas utrymme för lönesatsningar, fler kollegor och mer förebyggande arbete så behöver det prioriteras av kommunledningen.

Pär Löfstrand (L), som också forskar om arbetslivsfrågor och kompetensutveckling vid Mittuniversitetet, var helt enig om att budget är det som i mångt och mycket styr förutsättningarna för verksamheten.

– Nu kanske jag får skäll av någon kommunekonom men det är ett problem att Östersund jämförs med städer som inte alls har samma förutsättningar. Vi är en residensstad, och det är 20 mil till närmaste större stad. Det gör att våra kostnader blir större, sade han.

Som svar på frågan om karriärvägar och lade han också fram en idé om att låta medarbetare som jobbat ett tag ägna något halvår åt kompetensutveckling.

– Jag tror inte att det skulle behöva bli så dyrt i jämförelse med vad en hög personalomsättning kostar för en organisation.

Redaktionen

14 mar 2025

14 mar 2025

Läs mer

Aktuellt
14 maj 2025

Boktips: Hanna Saadi gör upp med hedersförtrycket

Boken "Bortgift mot min vilja" är en personlig berättelse...

Tema
14 maj 2025

Fria vårdval skapade kaos inom BUP i Dalarna

Dalarna ville korta väntetiden till BUP och införde fria vårdval. F...

Tema
13 maj 2025

Tidigare anställda riktar skarp kritik mot privat BUP-mottagning

✔ Oetiska metoder ✔ Slarviga utredningar ✔ Fusk med ersättningen ✔ ...

Läs även

Aktuellt
14 maj 2025

Boktips: Hanna Saadi gör upp med hedersförtrycket

Boken "Bortgift mot min vilja" är en personlig berättelse...

Aktuellt
12 maj 2025

Socialstyrelsens rapport blev droppen för Lena – JO-anmälde myndigheten

Socionomen Lena Palm är en av många som upprörts av Socialstyrelsen...

Aktuellt
8 maj 2025

Mellantvångsutredningen kritiseras hårt: ”Skadar tilliten”

Flera remissinstanser ifrågasätter regeringens förslag om att barn ...

Aktuellt
2 maj 2025

Filmtips: Oscarsvinnaren No other land är ett porträtt för en hel värld att se

Kompromisslöst och våghalsigt om förstörelsen på Västbanken i dokum...

Aktuellt
29 apr 2025

Jonna Bornemark: ”Vi använder inte hela vår mänskliga potential”

Med bokserien Vrida världen vill filosofen Jonna Bornemark få oss a...

Aktuellt
25 apr 2025

Regeringen upphäver socialtjänstens sekretess

Vill att information ska kunna lämnas till polis och skola för att ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.