Målet med Barngarantin är att förebygga och bekämpa social utsatthet, vilket görs genom att garantera att barn har tillgång till grundläggande samhällstjänster som faktisk och kostnadsfri tillgång till förskola och barnomsorg, utbildning och skolbaserade aktiviteter, minst ett mål hälsosam mat per skoldag, hälso- och sjukvård, hälsosam kost och adekvata bostäder.
De flesta barn inom EU har tillgång till tjänsterna, men det finns barn i ekonomisk utsatthet, i osäkra boendeförhållanden, barn med funktionsnedsättning och barn som är placerade utanför det egna hemmet, som inte får eller riskerar att inte få tillgång till samhällstjänsterna.
I regeringens handlingsplan kartläggs den faktiska tillgången till de grundläggande samhällstjänsterna i Sverige, vilken reglering som gäller och vilka åtgärder som pågår för att uppnå målen.
– Även om Sverige i hög utsträckning uppfyller de krav som ställs i barngarantin, ska inget barn behöva hamna i social utsatthet. Barns faktiska tillgång till boende, likvärdig skolgång och sjukvård ska inte avgöras av bostadsort, hemförhållanden eller vilka behov de har, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.