Jenny Palmqvist

Redaktör

1 mar 2022

1 mar 2022

KRIGET I UKRAINA

Så förbereder sig kommunerna för flyktingmottagandet

Landets kommuner förbereder sig för att ta emot krigsflyktingar från Ukraina. I Trelleborg inventerar man exempelvis lokaler, tomma sängar, personalkapacitet och matleveranser. Foto: Getty Image

Krigsdrabbade barn från Ukraina utan föräldrar blir direkt kommunens ansvar. I övrigt kan lagen för ”EU-medborgare” verka fyrkantig, säger Zara Göransson Tosic, förvaltningschef i Trelleborg, en av landets många kommuner som gör sig redo för flyktingmottagande.

Jenny Palmqvist

Redaktör

1 mar 2022

1 mar 2022

LÄS MER >> Migrationsverket: Kommunerna behöver bistå med boende

Landets kommuner och regioner förbereder sig på att ta emot flyktingar från krigsdrabbade Ukraina. Men hur ser det egentligen ut när man kommer till Sverige. Vad har man för rättigheter och vem ansvarar för vad?.

I Trelleborg är det Arbetsmarknadsförvaltningen som ansvarar för ensamkommande barn, försörjningsstöd och etablering av vuxna nyanlända. Just nu håller man på och skapar en beredskap för att ta emot krigsflyktingar genom att inventera lokaler, tomma sängar, hitta personal som kan tänka sig att ställa upp och arbeta kväller och helger, och säkra eventuella matleveranser.

Zara Göransson Tosic, förvaltningschef och socionom, säger att man jobbar utifrån flera scenarion. Men att lagstiftningen kring vad som är kommunernas ansvar kontra Migrationsverkets ansvar, inte alltid är helt lätt att förstå för utomstående.

– Det händer mycket just nu och vi försöker skapa en beredskap. Men läget är osäkert och vi vet inte hur det kommer se ut de närmaste veckorna. Vi arbetar främst från två möjliga scenarion, där det ena bygger på att familjerna kommer hit som EU-medborgare och får klara sig själva i de 90 dagarna. Sen finns det de som kommer söka asyl via Migrationsverket. De kommer inte till kommunerna förrän de fått uppehållstillstånd, berättar Zara Göransson Tosic som de senaste dagarna även tagit emot flera samtal från privatpersoner och organisationer som vill erbjuda sin hjälp.

– Min nästa uppgift blir att se över hur vi kan ta tillvara alla goda initiativ från frivilliga som börjat höra av sig, fortsätter hon.

Många av de privatpersoner som hört av sig vill hjälpa till genom att hysa in krigsdrabbade familjer i sina bostäder, och många ställer därför frågor om just lagstiftningen – och vad som gäller.

– Det är fantastiskt att så många hört av sig och bra att dom tar kontakt och kollar vad som gäller. Lagstiftningen kring vad kommunerna gör och vad migrationsverket gör kan upplevas fyrkantig, och det är bra att inte ge fel förhoppningar och felaktig bild om vem som gör vad.

Zara Göransson Tosic arbetade även vid flyktingkrisen 2015 då kommunen var helt oförberedd på det stora antalet flyktingar. En lärdom man har med sig idag.

– Då kunde vi inte ens föreställa oss att det som hände kunde hända. Idag vet vi vikten av att snabbt sätta upp en organisation.

I övrigt räknas de Ukrainare som inte söker asyl som EU-medborgare och får vistas i Sverige i 90 dagar.

– Försörjningsstöd utgår inte till EU-medborgare, utan de 90 dagarna bygger på att man har en plan för boende och försörjning, lite som en turist. Jag har inte fått några signaler på att det skulle vara aktuellt med en ändrad lagstiftning, säger Zara Göransson Tosic.

Zara Göransson Tosic berättar att man i nuläget (tisdagen) inte fått några signaler på att barn utan vårdnadshavare är påväg till Sverige. Men skulle så vara fallet går kommunens ansvar in direkt. Däremot planerar en kristen församling i Höör  att ta emot ett 80-tal barn som är på väg med buss från ett barnhem i Kiev. Men enligt Zara har man inte fått några signaler på att de kommer söka asyl.

Fredrik Geijer, kommundirektör i Trelleborg, säger i ett uttalande till SVT-Nyheterna att man varit i kontakt med Höörs kommun.

– Vi har varit i kontakt med Höörs kommun och vi vet att barnen ska komma via Trelleborg. Vi är beredda att växla upp läget efter hand, säger Fredrik Geijer.

När barnen väntas anlända till Sverige är oklart men den kristna församlingen räknar med att barnen kommer i slutet av veckan.

Även Stockholm rustar för att ta emot krigsdrabbade Ukrainare. Dagens Nyheter skriver att staden rustar för att kunna ta emot 2 000 flyktingar från Ukraina och stadens socialjour är redo att backa upp på Arlanda och i Nynäshamn.

– Vi måste ställa upp och ta emot de som nu flyr bomberna som faller över Ukrainas folk, säger socialborgarråd Jan Jönsson till Dagens Nyheter.

Migrationsverket kan inte i nuläget uttala sig om lokala förberedelserna eller eventuell fördelning av flyktingar och har svårt att överblicka vilka konsekvenser kriget i Ukraina får. Men skriver i ett pressuttalande på tisdagen att 140 ukrainska medborgare sökt asyl hittills.

LÄS MER >> Över 1000 ukrainare har sökt asyl i Sverige 

”Vi har i dagsläget inte sett några tecken på en ökad migration till just Sverige från Ukraina. Från konfliktens start i förra veckan fram till idag rör det sig om drygt 140 ukrainska medborgare som sökt asyl sedan och de flesta befann sig redan i Sverige”, skriver Annica Dahlqvist, presskommunikatör vid Migrationsverket.

På onsdagseftermiddagen meddelade EU-kommissionen att man vill aktivera det så kallade massflyktsdirektivet, som ger flyktingar skydd och likvärdiga rättigheter i alla EU-länder. Det innebär att ukrainare bland annat ska få rätt att arbeta och tillgång till skolgång samt hälso- och sjukvård. Detta ska finansieras genom EU-budgeten. Inga beslut är tagna ännu.

Läs mer

Kriminalitet
14 okt 2020

Så får kriminella hjälp till ett nytt liv

Sprängladdningar i bostadsområden och dödsskjutningar på öppen gata...

Debatt
31 jan 2023

Debatt: Stoppa barns tvångsumgänge nu och rädda liv

Barn är de enda brottsoffer i Sverige som av domstol tvingas att fo...

Verktyg
30 jan 2023

Socialstyrelsen: Medling vid brott skulle behöva ses över

Medlare runt om i landet är kritiska till att medling vid brott anv...

Läs även

Aktuellt
20 jan 2023

Filmtips: Prisad samhällskritisk kriminalthriller om jakten på iransk ”spindelmördare”

En generationsöverskridande historia om relationen mellan en flicka...

Aktuellt
12 jan 2023

6 reportage från året som gått – det här blev mest läst under 2022

2022 bjöd på mycket för Socionomen att bevaka, både inom psykoterap...

Aktuellt
29 dec 2022

Röda dagar 2023 – så maxar du ledigheten

Äntligen! Efter tre så kallade arbetsgivarår på raken blir 2023 bet...

Aktuellt
27 dec 2022

Socionomen bjuder på läsning under julledigheten – tre utvalda artiklar här

För många innebär slutet av december tid för ledighet och vila. Då ...

Aktuellt
7 dec 2022

Dilemmat: När föräldrar misstänks slå sina barn men inte vill erkänna – hur hjälper man barnet?

Hur gör man om man misstänker att ett barn blir utsatt för våld hem...

Aktuellt
2 dec 2022

Filmtips: 20-årskrönika om ensamstående tvåbarnsmamma i Paris förorter

En rörande skildring om en ensamstående mamma och hennes två söner ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.