Jenny Palmqvist

Text och Foto

10 nov 2021

Annika Larsson

Text

10 nov 2021

10 nov 2021

Röster från Socionomdagarna: ”Bästa på länge”

Överraskande hög kvalitet och genomgående bra föreläsningar. Socionomdagarna 2021 får mycket väl godkänt av besökarna.

Jenny Palmqvist

Text och Foto

10 nov 2021

Annika Larsson

Text

10 nov 2021

10 nov 2021

Socionomdagarna rivstartade på tisdagsmorgonen med flera namnkunniga föreläsningar, där både den dansk-svenske psykologen Bo Hejlskov Elvén och docent Alain Topor fick stående ovationer för sina respektive föredrag.

Under rubriken ”NPF och Socialtjänsten – vad styr rollen och tänkandet” pratade Bo Hejlskov Elvén om vikten av att ha rätt hatt i rätt situation – stödhatten när det funkar och myndighetshatten när det inte funkar, och att handläggningen vid mötet med en person med Adhd inte får bygga på moralisering.

– Om barnet har en diagnos, är chansen stor att föräldern också har en NPF-diagnos. Underlätta redan i första mötet och tänk socialpedagogiskt. Redan i kallelsen måste du ha ett socialpedagogisk anslag, menade han.

Alain Topors föreläsning handlade om sociala faktorers och relationers betydelse för uppkomsten av och återhämtning från allvarliga psykiska problem. På ett mycket underhållande, varmhjärtat och pedagogiskt vis balanserade han mellan forskning och evidens, och betydelsen av att förmedla hopp, vänlighet och bekräftelse vid mötet med personer med psykiska problem.

Stor publik lockade även Maria Wallins föredrag om territoriella kriminella gäng i utsatta områden. Hur gängen kan styra hela bostadsområden och det extrema våldskapital gängen besitter och som går allt lägre ned i åldrarna.

Även Ewa Kjell och Sanna Ångbäck från Socialtjänsten i Borlänge pratade om kriminella gäng. De berättade bland annat om erfarenheterna av att starta egen avhopparverksamhet, och att de bland annat sett att även de kriminellas flickvänner kan behöva hjälp ur sitt sammanhang, även om de inte själva begår brott.

Intresset var också stort för seminariet om hur vi kan skapa långsiktiga familjehemsbehandlingar. Marie Berlin, forskare vid Stockholms universitet, presenterade preliminära resultat från en pågående registerstudie på uppdrag av Socialstyrelsen om instabilitet i familjehemsplaceringarna. Resultaten visar bland annat att av alla 0–6 åringar som placeras så blir två av fem långsiktigt placerade. Och av dem har ungefär tio procent tio eller fler sekvenser, det vill säga de flyttar hem, byter familjehem eller placeringsform.

– Vi vet att det går sämre i livet för barn som varit placerade under sin uppväxt, och att många placeringar är ytterligare en riskfaktor, säger Marie Berlin.

Det var bara några av de många intressanta föreläsningarna ur det späckade programmet.

FRÅGA: Vad tar du med dig från Socionomdagarna?

Lotta Berg Kolsmyr, Anna Ludvigsson, Anna Bergman, Ewa Lindberg,  Familjecentrum, Västerås.

Lotta: Mariet Ghadimi från Tjejers rätt i samhället (Tris) exempelvis. Hon förklarade hedersvåld och förtryck på ett smart vis och gav bra visuella och enkla exempel. Överlag har det varit överraskande bra föreläsningar som håller hög klass och kvalitet.

Anna B: Många teman är vi väl bevandrade i men vi har fått handfasta exempel som vi kommer ha användning av i vårt arbete hemma.

Anna L: Mia Börjessons föreläsning om hälsobefrämjande samtal var jättehärligt. Väldigt givande att lyssna på, som gav idéer om hur vi fortsätter hemma. NPF och psykisk ohälsa är en av trenderna som blåser här, men vi måste prata om vad som ger psykisk hälsa också.

Ewa L: Alain Topor var det bästa jag hört på länge, han hade dödskoll på läget, var rolig, användbar och hade en tydlig agenda. Det är bra med evidens och att mäta, men vi får inte tappa bort det relationella.

Lotta: Ja, det är en viktig grundsten i allting. Om man har möjlighet att göra det där lilla extra, får det stora positiva konsekvenser för den personen.

Ulrika Öhnell, Stockholm.

Ulrika: Jag tar med mig dom intressanta föreläsningarna, och en oväntad rivstart i form av föreläsningen med Kjell Kolstad, före detta kriminell och nu anställd. Jag jobbar inte ens med den målgruppen men blev överväldigad av hans engagemang.

Simon Karlsson, Stockholm

Simon: Nya insikter, kunskap, kollegiala möten, erfarenhet och bra föredrag. Jag vill hylla Lotta Borg Skoglunds föredrag om tjejer och kvinnor med Adhd och Carl Susanne Strands föreläsning om hot, stalking och trakasserier.

Läs mer

Nyheter
27 sep 2023

Filmtips: Tom Holland i stark skildring om psykisk ohälsa – med oväntad twist

Långt ifrån tidigare superhjältefilmer gestaltar Tom Holland New Yo...

Socialt arbete
27 sep 2023

Stora brister i arbetet med hedersrelaterat våld och förtryck

Både kommuner och regioner behöver göra mer för att motverka heders...

Verktyg
26 sep 2023

Experten: Så prioriterar man verksamheten rätt inom socialtjänsten

Hur prioriterar man inom socialtjänsten på ett rättsligt och etiskt...

Läs även

Aktuellt
20 sep 2023

Miljardsatsning på socialtjänsten i regeringens höstbudget

När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgetprop...

Aktuellt
19 sep 2023

Nicolas Lunabba aktuell med ny personlig bok om att leva nära våldet

"Dagbok från 20-talet". Det är titeln på Nicolas Lunabbas...

Aktuellt
30 aug 2023

Filmtips: Mänsklig historia om omänsklig behandling av frigjordhet på 30-talet

"Detta kan vara höstens bästa nordiska drama". Så skriver...

Aktuellt
29 jun 2023

Krav i Almedalen: Max 300 elever per skolkurator

Inför en näst intill fullsatt sal i Visby diskuterades hur elevhäls...

Aktuellt
29 jun 2023

Hettade till under Socionomens paneldebatt i Almedalen

Desinformationskampanjen mot socialtjänsten ska bemötas av såväl my...

Aktuellt
15 jun 2023

Filmtips: När barnet tvingas bli förälder – finstämt far/dotter-porträtt från Frankrike

Sommaren är här, men som alla vet – ibland regnar det. Då kan det v...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.