Mer än var femte barn har växt upp med minst en förälder med alkoholberoende, enligt en ny rapport från Bris.
Socionomen
14 dec 2021
Idag, tisdag, släpps Bris nya rapport Var det mitt ansvar – Om hur barns vardag, relationer och hälsa påverkas när vuxna dricker för mycket.
Rapporten bygger på över 4000 kontakter med barn om föräldrars alkoholproblem, samt aktuell forskning. Cirka 430 000 barn i Sverige beräknas ha haft minst en förälder med alkoholproblem under sin uppväxt. Många av de barnen vittnar om en oförutsägbar vardag, om att ständigt vara på sin vakt och osäkerheten på vad som väntar dem därhemma.
Många av barnen tar också ett stort ansvar hemma, både för det praktiska som mat och städning, och för den känslomässiga omsorgen.
– Att växa upp med vuxna som inte förmår tillgodose ett barns behov av omsorg, trygghet och stöd, får konsekvenser och påverkar ett barns livssituation både på kort och på lång sikt, enligt rapporten.
I rapporten skickar Bris med fem förslag för att fler barn ska få det stöd och den hjälp de har rätt till:
1. En ökad kunskap om barn som anhöriga. Att som barn behöva ta ett stort känslomässigt ansvar i familjen är i sig en form av omsorgsbrist och försummelse.
2. Att se till barnets hela livssituation – här och på lång sikt.Konsekvenserna för barnets livssituation upphör inte automatiskt när den vuxna slutar dricka.
3. Att skapa förutsättningar för barn att berätta och söka stöd. Barn behöver kännedom om sina rättigheter, och en tillåtande miljö för att kunna berätta.
4. En ökad och mer jämlik tillgång till stöd för barn. Fler former av stöd behöver utvecklas – i samarbete med barn med egna erfarenheter av att leva med vuxna med alkoholproblem.
5. En ny syn på förebyggande insatser. Tidigt inkluderande stöd som fångar upp vuxna i riskzonen för att utveckla ett alkoholberoende.
Läs mer

”Hur ska nya lagen om skyddat boende för barn fungera i praktiken?”
Det har skrivits spaltmeter om den ökade hotbilden mot landets barn...
Läs även

Hon, han, hen – vad är det egentligen som gäller?
När det kommer till myndighetsdokumentation, hur ska man då förhåll...

Fyra röster om Socionomdagarna 2023: ”Värdefullt och energigivande”
Under sista dagen av årets upplaga av Socionomdagarna tog Socionome...

Psykologen: Flera vinster med arbetstidsförkortning
Det kan finnas både hälso- och miljövinster med arbetstidsförkortni...

Boktips: Duo vägleder i hur man hjälper elever som inte vill gå till skolan
Hur skapar man som socialsekreterare och familjebehandlare förutsät...