Organisationen vill bland annat att elevhälsan ska screena för förekomst av förtryck.
Av: Anna Falk
26 mar 2021
I samband med publiceringen av en ny rapport om hedersrelaterat våld och förtryck riktar Rädda Barnen ett antal krav mot regering, regioner och socialförvaltningar. Bland annat vill organisationen att socialförvaltningen ska ha som rutin att fråga barn om utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck och att ungdomar som bryter med sin familj ska erbjudas en långvarig stödkontakt.
Rapporten bygger på samtal som Rädda Barnen har fått till sin stödchatt ”Kärleken är fri” de senaste fem åren. Chatten vänder sig till barn och unga mellan 12 och 25 år. Organisationen skriver att man med rapporten vill lyfta ungas egna röster och ge plats för frågor som är viktiga för ungdomarna själva men som sällan ges utrymme i den offentliga debatten.
Rädda Barnen menar att ungdomarnas vittnesmål visar på stora brister i samhällets förebyggande insatser och stöd till barn som lever i en hederskontext – trots de senaste årens skärpta lagar.
I september 2019 infördes en hedersmarkering i polisens utredningssystem, för att flagga att det kan ligga hedersmotiv bakom ett brott. Enligt uppgifter till SVT Nyheter har runt 1 400 ärenden hittills fått en sådan markering.
Hela Rädda Barnens kravlista
Regeringen ska:
införa tydliga nationella kvalitetskrav för Barnahus och reglering så att tillgång till Barnahus finns i hela landet. Där ska alla barn som drabbas av våld få ett likvärdigt och samordnat stöd utifrån barnets bästa.
Regionerna ska:
införa rutiner så att personal inom elevhälsan, första linjen, barn- och ungdomspsykiatrin och ungdomsmottagningarna screenar för förekomst av våld och förtryck i vårdkontakter med barn.
erbjuda specialistvård och samtalsstöd för tjejer som blivit könsstympade i hela landet.
säkerställa att läkare och vårdpersonal inte erbjuder oskuldskontroller och oskuldsingrepp.
se till att kultur- och idrottsförvaltningen begär en handlingsplan från idrottsföreningar för att förebygga, upptäcka och hantera misstanke om våld, begränsningar, könsstympning och kränkningar.
Socialförvaltningen ska:
ha som rutin att fråga barn om utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck.
ordna utbildning för sin egen personal, för personal på skyddade boenden, familjehem samt för jourfamiljer som tar emot ungdomar som levt med hedersförtryck.
erbjuda en långvarig stödkontakt för ungdomar som bryter med sin familj.
stärka stödet till unga med funktionsvariationer och till HBTQ-ungdomar som lever inom en hederskontext.
arrangera utbildningar och samtalsgrupper för föräldrar och vuxna, särskilt koncentrerat mot nyanlända föräldrar och vuxna på SFI, med fokus på barnkon-ventionen och Sveriges lagstiftning utifrån en hederskontext.
Källa: Rädda Barnen
Läs mer

Hon lärde sig hålla tyst – men nu har Faysa börjat berätta: ”Jag har gråtit blod”
Faysa Idle är inte längre tyst, som annars är regeln i den gängkrim...
Läs även

Miljardsatsning på socialtjänsten i regeringens höstbudget
När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgetprop...

Nicolas Lunabba aktuell med ny personlig bok om att leva nära våldet
"Dagbok från 20-talet". Det är titeln på Nicolas Lunabbas...

Filmtips: Mänsklig historia om omänsklig behandling av frigjordhet på 30-talet
"Detta kan vara höstens bästa nordiska drama". Så skriver...

Krav i Almedalen: Max 300 elever per skolkurator
Inför en näst intill fullsatt sal i Visby diskuterades hur elevhäls...