Av: Anna Falk

4 feb 2021

4 feb 2021

TEMA / Sugardejting

Panelen: Så arbetar vi mot sugardejting

Av: Anna Falk

4 feb 2021

4 feb 2021

Petra Malmström

Petra Malmström, socionom på Mikamottagningen i Göteborg

Hur arbetar ni med den här frågan?

– Vi har sett och hört att det är många unga personer som hamnar i sugardejting och det vi har gjort är bland annat att vi har haft ett samverkansmöte med polisen för att uppmärksamma dem på hur det ser ut. De jobbar ju främst med förövarperspektivet, men kan också hjälpa till med att hänvisa personer som utsätts för övergrepp till oss.

Vi håller också på att göra upp rutiner, bland annat handlar det om att de barn och unga som har utsatts för det här ska ses som brottsutsatta och att det är som brottsutsatta de ska få stöd. Sedan är det förstås individuellt vilket stöd som behövs.

Vad gör ni för att öka kunskapen om sugardejting?

– Vi lyfter fram sugardejting i alla föreläsningar som vi håller, bland annat för grundskolor och elevhälsoteam. Vi har dessutom gått ut med information på Göteborg stads intranät, där vi har skrivit specifikt om sugardejting och lagt fokus på att barnen är brottsutsatta. Vi vill uppmärksamma alla professioner som möter barn och unga på att det är ett jätteallvarligt brott och en stor utsatthet som man ska ta på allvar. Vi uppmanar också att våga fråga och prata om det, och informerar om vilka tecken man kan hålla utkik efter.

Vi från Mikamottagningen sitter också med i referensgruppen i ett forskningsprojekt på Örebro universitet om sugardejting, vilket är ett jättebra sätt att hålla sig uppdaterad och samtidigt bidra med den kunskap vi har.

 

Katariina Klostergard

Katariina Klostergard, socionom på Evonhuset i Malmö

Hur arbetar ni med den här frågan?

– Vi har inte kommit i kontakt med så många i den målgruppen än, men när vi gör det erbjuder vi precis samma insatser som för alla andra, det vill säga samtal och olika typer av praktiskt stöd. Jag tror att ungdomar möter sugardejting mer än vad vi vet. Vi märker också att det finns ett större intresse kring ämnet på konferenser och i olika samverkansgrupper. För fyra år sedan tyckte jag mig inte se så mycket av den här problematiken i verksamheten så något har ju hänt kring den här frågan de senaste åren.

Vad gör ni för att öka kunskapen om sugardejting?

– Vi försöker delta på olika konferenser där ämnet lyfts. Vi pratar även med elever och skolpersonal, och berör det på våra föreläsningar. Sammantaget handlar det om att börja uppmärksamma frågan och prata om vad det egentligen handlar om samt hitta metoder för att förebygga, så att våra unga inte utnyttjas på de här sidorna.

En annan sak som är viktig att lyfta är kraven och förväntningarna som unga idag har på sig. Vi möter en del unga som har erfarenhet av att sälja sex som beskriver behovet av att kunna köpa smink, fina väskor och liknande, och krav på att man ska se ut på ett visst sätt, det leder ibland till att en del gör kroppskorrigeringar som man behöver pengar till. Man behöver se på alla bakomliggande orsaker till att unga träder in i den världen där sex mot ersättning förekommer.

 

Eva Norlin

Eva Norlin, regionkoordinator mot prostitution och människohandel i Region nord

– Vi har kartlagt fenomenet i Umeå men saknar, enligt vad jag har fått till svar, polis med behörighet att arbeta uppsökande operativt mot minderåriga på nätet. Kartläggningen visade att ett 60-tal Umeåbor, framförallt unga kvinnor, har registrerat sig på den sugardejtingsajt som vi granskade – så jag kan konstatera att fenomenet finns här, men vi jobbar inte mot det. NOA (polisens nationella operativa avdelning) har lovat länge att vi ska få poliser som är behöriga att arbeta med det här, men ännu har vi inget hört om att det är klart.

Både unga män och äldre män registrerar sig på de här sidorna. Jag tänker att det är det vi behöver komma åt, för det kommer alltid finnas sårbara personer som har en utsatt situation och därmed riskerar att utsättas för övergrepp. I vår kartläggning såg vi också att över 1 000 män i Västerbotten hade registrerat sig på en öppen eskortsida. De hade alltså registrerat sig för att begå ett sexualbrott!

Vi har en generation unga där det är ganska normaliserat att dela bilder och filmer på sig själv. Jag är glad att jag inte är 16 år och upptäcker att det går att tjäna flera tusen på att lägga upp bilder på mig själv, utifrån att män efterfrågar det. När jag är ute bland ungdomar vågar jag knappt prata om hur mycket pengar det kan handla om, av rädsla att någon bara ska lyssna på det och inte på min problematisering kring ämnet.

 

LÄS MER: 

Fler unga hamnar i sugardejting

Gabriella sålde sex som 15-åring – nu hjälper hon andra

Forskning: Inkörsport till prostitution

Maria Dufva: Så hjälper du anhöriga att hjälpa

Läs även

Arbetsmiljö
24 feb 2021

Chefer slits mellan administration och utveckling

En ny rapport visar att socialchefer ofta upplever slitningar mella...

Arbetsmiljö
24 feb 2021

”Försök sätta en gräns för de egna kraven”

I en ny studie lyfts bland annat hälsorisker med jobb som ställer h...

Böcker
23 feb 2021

Han skriver deckare om socialtjänsten

I socionomen Jeremiah Karlssons thrillers är det inte mord som ska ...

Psykoterapi
22 feb 2021

Ny studie: Psykoterapi ger god långtidseffekt mot panikångest

Fortsatt tydlig förbättring för 70 procent efter två år.

samhälle
19 feb 2021

Radiotips: Minne av Lars Norén

Lars Norén om det sociala samhället, intervjuad av chefredaktör Len...

Socialtjänst – barn och familj
18 feb 2021

Bildreportage: En kväll på fältet

Fältassistenterna når framgång genom att skapa goda relationer.