Gamla mönster av ojämställdhet har förstärkts under coronapandemin. Något som kan få konsekvenser inom samtliga delmål i den svenska jämställdhetspolitiken bedömer Jämställdhetsmyndigheten.
Av:Annika Clemens
Foto: Sandy Millar
7 maj 2021
7 maj 2021
Många snabba beslut fattades under krisens år 2020 när pandemin drog över världen med full kraft. I Sverige har Jämställdhetsmyndigheten undersökt hur olika beslut påverkat jämställdheten och visar i sin senaste årsrapport både att ojämställdheten har ökat på flera områden och tecken på att arbetet med jämställdheten har trappats ner.
En allvarlig konsekvens av restriktionerna under pandemin är att mäns våld mot kvinnor har ökat. Kvinnor har även drabbats ekonomiskt när barnen har behövt vara hemma mer för att begränsa smittspridningen. Det är fortsatt vanligare att kvinnor stannar hemma mer sjuka barn. Däremot är det fortfarande oklart hur fördelningen av det obetalda hushållsarbetet har påverkats under pandemin.
Kvinnor och män har också drabbats på olika sätt av själva sjukdomen. Medan fler män har avlidit av och vårdats på intensiven med covid-19 har fler kvinnor blivit smittade och en större andel kvinnor varit sjukskrivna.
Inför framtida kriser efterlyser myndigheten att krisberedskapen ses över för att undvika negativa effekter på jämställdheten.
Av:Annika Clemens
Foto: Sandy Millar
7 maj 2021
7 maj 2021
Läs mer
Läs även
Många blir utan pengar – trots att de har rätt till stöd
Allt fler lever i ekonomisk utsatthet samtidigt som utbetalningarna...
Nya boken Lillebror skildrar människorna som hamnar i korselden mellan gängen
Författaren: "I många böcker om gängkriminalitet missar man hu...
Boktips: Författarduo lägger pussel om välfärdens sinande resurser
Vad ligger bakom nedskärningarna inom svensk välfärd? Niklas Alterm...
Rekord i ledighet under 2025 – här är alla röda dagar
2024 var bra – men 2025 blir ett rekordår. Här är en guide för hur ...