Slutbetänkandet av Samsjuklighetsutredningen har lämnats över till regeringen. Man föreslår bland annat att tvångsvård vid missbruk och beroende ska bedrivas på regional nivå.
Tommy Johansson
Reporter
1 feb 2023
Socialminister Jakob Forssmed (KD) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) har nu tagit emot slutbetänkande av Samsjuklighetsutredningen. Det lämnades över av särskilde utredaren Anders Printz vid en pressträff under tisdagen.
Utredningen, som påbörjades sommaren 2020, har haft som uppdrag att föreslå hur samordnade insatser, när det gäller vård, behandling och stöd, kan säkerställas för personer med samsjuklighet, det vill säga personer med missbruk eller beroende som också har en psykiatrisk diagnos eller ett närliggande tillstånd.
Socionomen har tidigare bevakat frågan nära och skrev ett långt reportage när utredningen kom med sitt delbetänkande våren 2022.
Förutom presentationen av förslagen i slutbetänkandet lyfte Anders Printz också fram de delar som varit mest vägledande under arbetets gång.
– Vi har utgått från de målbilder som vi arbetade fram inom ramen för delbetänkandet. Det gjorde vi tillsammans med personer som själva har samsjuklighet och anhöriga. De målbilderna har följt med oss hela tiden i det här arbetet, säger han, och fortsätter.
– Jag vill särskilt trycka på två av dem; stöd och vård som hänger ihop som en helhet, och att inte bli utestängd från stöd och vård och få hjälp med både beroende och psykisk ohälsa.
Bland de förslag som utredningen nu presenterar syns följande:
- Den slutna tvångsvården ska ges på en sjukvårdsinrättning som drivs av regionen. Det innebär att lagen om vård av missbrukare, LVM, upphör och att Sis inte längre bedriver vård för vuxna personer med skadligt bruk eller beroende.
- Förutsättningarna för tvångsvård regleras så att tvångsvård får ges, förutom när patienten lider av en allvarlig psykisk störning, också när patienten lider av ett allvarligt skadligt bruk eller beroende.
- Tillämpningen av öppen psykiatrisk tvångsvård förenklas genom att bland annat kunna fatta beslut om det utan att behöva ansöka till Förvaltningsrätten under en viss tidsperiod, de första fyra veckorna. Därefter måste man ansöka till Förvaltningsrätten.
LÄS OCKSÅ >>> Här kan du ta del av Samsjuklighetsutredningens slutbetänkande i sin helhet
Läs mer
Läs även
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...
Opioidgruppen nitazener nytt hot på den svarta marknaden
1000 gånger starkare än morfin, 300 gånger starkare än heroin. Expe...