För att öka kunskapen om vilken betydelse social gemenskap har för människors hälsa har forskare tagit fram ett utbildningsmaterial om ofrivillig ensamhet. ”Förhoppningsvis kan vårt utbildningskit bidra till förändring”, säger projektledaren Pernilla Bjerkeli.
Tommy Johansson
Reporter
19 apr 2023
Gettyimages
Foto
19 apr 2023
Det är forskare vid Högskolan i Skövde som nu tagit fram ett utbildningsmaterial tänkt att ge en vidare inblick i hur det är att leva i ofrivillig ensamhet, vad det finns för risker kopplat till det och hur man kan arbeta för att motverka förekomsten.
LÄS OCKSÅ >>> Framgångsmodell i Helsingborg för att motverka ofrivillig ensamhet
Materialet riktar sig till yrkesverksamma, eller andra personer, som på något sätt kommer i kontakt med människor som lever i ofrivillig ensamhet. Det består av en inspelad föreläsning och en rapport som sammanfattar det viktigaste att känna till.
– Idag mår människor dåligt och dör i förtid på grund av ofrivillig ensamhet. Så ska det inte behöva vara. Förhoppningsvis kan vårt utbildningskit bidra till ökad kunskap, medvetenhet och förändring, säger Pernilla Bjerkeli, projektledare och lektor i folkhälsovetenskap vid Högskolan i Skövde.
LÄS OCKSÅ >>> Så påverkas hälsan av ofrivillig ensamhet – kan öka risken att dö i förtid
Forskarna lyfter ofrivillig ensamhet som ett allvarligt folkhälsoproblem i paritet med rökning och övervikt. Bland de negativa följderna listar man bland annat ökad stress och nedsatt immunförsvar. Man gör även kopplingar till hjärt- och kärlsjukdomar.
Läs mer
Läs även
Socialtjänsten kommer inte behöva rapportera in papperslösa
Skola, sjukvård och socialtjänst kommer inte omfattas av anmälnings...
Vinster och risker med en ny registerlag i Sverige
Mona Heurgren på Socialstyrelsen berättar om arbetet med en ny soci...
Nytt lagförslag luckrar upp sekretessen
Stora förändringar för socialtjänst och skolkuratorer när regeringe...
Ny kurs på Linnéuniversitetet ska förbättra det brottsförebyggande arbetet
Riktar sig främst till studenter och yrkesverksamma. Men målgruppen...