2 dec 2021

Bostad

Ny rapport: Hemlösheten biter sig fast i Sverige

Över 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Foto: Getty Image
Över 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige. Foto: Getty Image

Är kommunernas arbete mot hemlöshet effektivt? Det beror helt på vart du bor, visar en ny rapport från Sveriges Stadsmissioner.

Jenny Palmqvist

Redaktör

2 dec 2021

2 dec 2021

Över 33 000 människor lever i hemlöshet i Sverige, enligt Socialstyrelsens senaste nationella kartläggning från 2017. Men enligt Sveriges Stadsmissioner har utvecklingen gått bakåt sedan den senaste kartläggningen och mörkertalet kan vara betydligt större. Hemlösheten växer dessutom i alla samhällsklasser – både äldre, unga, studenter, yrkesverksamma och nyanlända finns i gruppen hemlösa.

Under onsdagen presenterades Sveriges Stadsmissioners elfte rapport i ordningen. I rapporten har man studerat 17 svenska kommuner där det finns en Stadsmission och konstaterar att arbetet spretar i de utvalda kommunerna, och att det saknas en tydlig röd tråd. Insatser görs, men de räcker sällan till, inte minst i kampen mot den strukturella hemlösheten som är ett växande problem. För att kommu­nerna ska kunna förebygga och motverka hemlöshet på ett effektivt och framgångsrikt sätt krävs tydligare riktlinjer.

– Det saknas aktuella riktlinjer för bostadsförsörjning i många kommer och det är helt avgörande vilken kommun du lever i för att få rätt stöd. Så ska det inte vara i ett välfärdsland som Sverige. Därför behövs en nationell strategi mot den strukturella hemlösheten, säger Åsa Paborn, direktor Stockholms Stadsmission och talesperson för Sveriges Stadsmissioner i hemlöshetsfrågor.

Eskilstuna lyfts som ett lyckat exempel på en kommun som arbetat metodiskt för att minska hemlösheten. Och under presentationen av rapporten medverkade Göran Gredfors (M) kommunalråd och ordförande för socialnämnden i Eskilstuna. Han menar att det inte funnits någon sammanhållen bostadspolitik på minst 25 år i Sverige, oavsett politiskt styre. Men att framgångsfaktorn i Eskilstuna handlat om samverkan.

– Vi har fått till ett bra samarbete mellan privata fastighetsägare, kommunen och allmännyttan, och privata fastighetsägarna står för 60 procent av de sociala kontrakten i dag, säger Göran Gredfors.

Bostad först lyfts som ett annat lyckat exempel i rapporten, men för att nå framgång krävs det att den används fullt ut vilket många kommuner inte gör, enligt rapportförfattarna.

– Våra slutsatser visar att det behövs ett tydligt statligt ansvarstagande för att kunna minska hemlösheten. Det är orimligt att inte ge kommunerna ett bättre stöd och tydliga riktlinjer för vilka insatser som fungerar och vilka metoder som ger resultat, säger Åsa Paborn.

Stadsmissionen pekar ut fyra områden där staten kan göra skillnad om riksdag och regering samlar sig och visar en politisk vilja att på allvar minska hemlösheten i Sverige.

  • Använd en ny nationell strategi mot hemlöshet som ett aktivt stöd till kommunerna i arbetet mot hemlösheten. Ge kommunerna tydliga riktlinjer för ett framgångsrikt arbete.
  • Inför Bostad Först som modell i hela landet. Se till att den implementeras i alla kommuner och sprid kunskap om hur den ska användas modelltroget.
  • Sänk trösklarna till en bostad för fler. Ändra regler för vilka krav som ställs på en bostadssökande så att även inkomster från till exempel försörjningsstöd räknas. Det är en åtgärd som har effekt.
  • Ta den strukturella hemlösheten på allvar. Ge kommuner, byggbolag och organisationer i civilsamhället möjligheter att tillsammans möta behoven av bostäder som når de som står längst från den ordinarie bostadsmarknaden.

 

Jenny Palmqvist

Redaktör

2 dec 2021

2 dec 2021

Läs mer

Debatt
2 jul 2025

"Socialsekreterares säkerhet är en demokratifråga"

Bör socialsekreterare likt poliser få tjänstenummer för att skydda ...

Verktyg
1 jul 2025

Mer fokus på medicinering än samtalsstöd inom palliativ vård

Forskaren: Samtalsstöd till personer i livets slutskede ses mer som...

Ledare
1 jul 2025

"3 råd till regeringen inför nya SoL"

Nu har den nya socialtjänstlagen trätt i kraft. Här ger Socionomens...

Läs även

Aktuellt
26 jun 2025

Barn i fängelse diskuterades i Almedalen – ”Otroligt allvarligt”

Kommer Kriminalvården kunna följa barnkonventionen? Det debatterade...

Aktuellt
26 jun 2025

"Finns bitar i det här som är väldigt komplicerat, svårt och farligt"

Stor enighet under Socionomens debatt om otillåten påverkan – tills...

Aktuellt
25 jun 2025

”Fängelsekulturen får ett starkt genomslag”

Vad kan Sverige vänta sig när ungdomsfängelser införs 2026? Vi fråg...

Aktuellt
24 jun 2025

Skåne avvecklar vårdval för Laro

I tio års tid har region Skåne haft fritt vårdval för lLaro. Men mo...

Aktuellt
23 jun 2025

HVB-utredningen föreslår omfattande förändring

Regeringens utredare vill göra om HVB till Hem för barn och unga, HBU.

Aktuellt
18 jun 2025

Boktips: Barn i Gaza berättar om sina liv i boken "Här var vårt hus"

Unik inblick, från barns perspektiv, om den brutala vardagen i krig...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.