Skärpta krav vid återförening med barn eller partner och korta tidsbegränsade uppehållstillstånd som huvudregel. Det är två av punkterna i den nya migrationslagstiftningen som klubbades igenom i riksdagen under tisdagen.
23 jun 2021
– Att vi nu har en lagstiftning på plats är en framgång, det var inte så många som trodde det för ett år sedan, säger migrationsminister Morgan Johansson efter tisdagens beslut i riksdagen.
Beslutet innebär att Sverige från den 20 juli får en restriktiv lagstiftning med tidsbegränsade uppehållstillstånd och begränsningar i rätten till familjeåterförening. Men flera kritiska röster har redan höjts.
– För den som har ett trauma från krig, tortyr eller flykt är chansen att läka god – men då måste man få avsluta sin flykt. Korta, tidsbegränsade uppehållstillstånd – som de riksdagen har beslutat om skapar en otrygghet som försvårar behandlingen av trauman från krig, konflikt eller flykt, säger Anette Carnemalm, verksamhetschef på Röda Korsets Center för krigsskadade och torterade, i ett pressmeddelande.
De föreslagna ändringarna stöds av en knapp majoritet, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet.
M, KD och SD anser däremot att regeringens föreslagna lagändringar inte minskar invandringen tillräckligt.
Jämfört med det ursprungliga förslaget från den parlamentariska migrationskommittén ger lagen som beslutades om under tisdagen en lite bredare möjlighet till uppehållstillstånd av humanitära skäl för barn och vuxna med stark anknytning till Sverige.
Den nya migrationslagen i korta drag
Lagen är resultatet av ett års förhandlande i migrationskommittén med samtliga partier.
Lagen syftar till att ersätta den tillfälliga lag som kom till efter flyktingkrisen 2015. En del av den tillfälliga lagens innehåll permanentas.
Tillfälliga uppehållstillstånd huvudregel, 13 månader för alternativt skyddsbehövande och tre år för flyktingar. Tillstånden ska efter en tid kunna förlängas eller omvandlas till permanenta uppehållstillstånd.
Kravet på försörjning för familjeåterförening blir permanent, med vissa undantag.
Lagen börjar gälla den 20 juli i sommar.
23 jun 2021
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...