”Dagbok från 20-talet”. Det är titeln på Nicolas Lunabbas senaste bok. Utgångspunkten är den ovanligt våldsamma sommaren 2022. Samhället i dag står i fokus men inte utan det historiska perspektivet som löper parallellt längs raderna. En av huvudfrågorna lyder: Vad behöver en människa?
Tommy Johansson
Reporter
19 sep 2023
Det har gått ungefär ett år sedan Nicolas Lunabba debuterade med ”Blir du ledsen om jag dör?”, en personlig skildring om ett klassamhälle där unga människor dör och dödar, och om de samhällsfaktorer som bidrar till att det sker.
Nu är Nicolas Lunabba aktuell med ”Dagbok från 20-talet”, en naturlig uppföljare till debuten. Grunden till boken är de dagboksanteckningar som Lunabba för under sommaren 2022 för att bättre förstå de bakomliggande orsakerna till varför en människa begår en våldsam handling mot en annan människa.
LÄS OCKSÅ >>> Nicolas Lunabba: ”Vi måste skapa en våg av medmänsklighet i detta mörker”
– På sätt och vis är det här ett utforskande och ett experiment. Hur nära kan jag i textform komma upplevelsen av våld, både som förövare och offer, säger Nicolas Lunabba i en intervju med TV4.
Boken, vilket titeln vittnar om, är också en historisk passning till det Sverige som arbetarförfattaren Ivar Lo-Johansson skildrade i början av förra seklet. Där förklaras mekanismerna bakom våldsamma och kriminella handlingar genom samhällsproblem som fattigdom, ojämlikhet och utanförskap – då som nu.
Läs mer
Läs även
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...
Filmtips: Socialrealistiskt drama utan skygglappar om svensk gängkriminalitet
Ungdomar i fokus i Anna Zackrisson nya mini-serie I dina händer.
Ann Söderlund: ”Vi har tagit en för laget”
När journalisten Ann Söderlund fick sin ADHD-diagnos trodde hon sak...