Socialtjänstens arbete är avgörande både vad gäller tidiga insatser till familjer med behov av stöd och hanteringen av barn och unga i eller på väg in i kriminalitet, anser Miljöpartiets socialpolitisk talesperson.
Anna Ralf Hållbus
Reporter
3 maj 2022
Margareta Fransson, socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet, Miljöpartiet
Vad anser ditt parti är viktigast för att stoppa rekryteringen till kriminella gäng?
– Tidiga förebyggande insatser riktade till familjer med barn med många riskfaktorer är helt centralt. Det är speciellt viktigt att bygga allianser mellan samhälle och föräldrar till de barn som behöver stöd när det är möjligt. Det krävs även mer långtgående och intensiva insatser för de barn som redan är på väg in i en kriminell identitet än vad som ofta är fallet i dag. Vid behov ska man exempelvis oftare kunna bistå genom att barnen, eller hela familjerna, ska kunna få stöd i att flytta från riskfyllda miljöer. Slutligen behövs naturligtvis breda främjande insatser för att stärka skolan, bryta segregationen, med mera, så att alla barn får bra uppväxtförhållanden.
Anser ditt parti att det krävs tydligare reglering i socialtjänstlagen av socialtjänstens brottsförebyggande arbete?
– Miljöpartiet har länge pekat på vikten av socialtjänstens arbete ur ett brottsförebyggande perspektiv. Vi har inte lyft behovet av att mer specifikt reglera socialtjänstens brottsförebyggande arbete i socialtjänstlagen. Det finns all anledning att titta närmare på den frågan, då socialtjänstens arbete är avgörande både vad gäller tidiga insatser till familjer med behov av stöd och hanteringen av barn och unga i eller på väg in i kriminalitet. En lagstiftning skulle kanske skapa bättre förutsättningar för en hög lägstanivå vad gäller verktyg, arbetssätt och rutiner för ett strukturerat brottsförebyggande arbete. Den särskilda lagstiftning som föreslagits om kommunernas ansvar kan också bidra.
Ska staten bidra med resurser till förebyggande arbete för barn och unga, eller är det kommunernas ansvar?
– Staten ska absolut bidra med ökade resurser i det förebyggande arbetet. Kommunen har det grundläggande ansvaret, men en del förebyggande åtgärder är väldigt kostsamma och kommunens ekonomi ska inte hindra samhället från att sätta in förebyggande åtgärder när de mest behövs. Det är dessutom något som hela samhället sparar pengar på sikt.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...