Pandemin kan ha påverkat den psykiska hälsan hos barn och unga med ökad oro och färre sociala sammanhang. Det kan vara en av orsakerna till att antalet besök till BUP ökat kraftigt under pandemin.
Socionomen
24 maj 2022
Under 2021 genomfördes 160 000 fler besök inom barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) jämfört med 2017, en ökning med 16 procent. En förhållandevis hög andel i internationell jämförelse, där konsekvenserna av pandemin tros vara en bidragande orsak, enligt Ing-Marie Wieselgren, psykiatrisamordnare på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Samhällsutvecklingen är även en bidragande orsak.
– Vi har under en längre tid sett en ökning av både barn och vuxna som behöver psykiatrisk vård. Orsakerna är förstås individuella men utvecklingen handlar sannolikt om samhället vi lever i, med de ökande kraven och förväntningarna vi har på oss och de krav vi själva ställer på livet och hur det ska vara, säger Ing-Marie Wieselgren i ett pressmeddelande.
Psykiatrin i siffror är en årlig kartläggning som omfattar verksamhetsdatadata från samtliga regioner i Sverige. Kartläggningen består av tre delar; barn- och ungdomspsykiatri, vuxenpsykiatri samt rättspsykiatrisk vård.
Under 2021 var 6,2 procent av alla barn och unga mellan 0 och 17 år i kontakt med BUP, det är en ökning från 5,5 procent 2017 och en förhållandevis hög andel i internationell jämförelse. Det handlar om 17 700 fler barn och unga, en ökning med 14 procent. Inom BUP dominerar flickor i åldersgruppen 13-17 år och pojkar i åldersgruppen 7-12 år.
Kapaciteten inom såväl BUP som vuxenpsykiatrin har ökat kraftigt de senaste åren, men behoven av vård ökar i ännu snabbare takt. Det har lett till att väntetiderna har ökat. 2021 fick 60 procent av alla remitterade barn och unga komma på ett första besök till BUP inom 30 dagar. 69 procent av de med beslut om behandling fick sina behandlingar påbörjade inom 30 dagar. Att vänta på hjälp och stöd är oerhört slitsamt för barn och anhöriga.
– Ett omfattande arbete pågår i alla regioner för att ytterligare öka tillgängligheten inom såväl primärvården som den specialiserade vården. Samtidigt är det avgörande att vi kan vända utvecklingen och stärka den psykiska hälsan bland barn och unga. Det är inget som vården kan klara ensamt utan kräver kraftfulla insatser från alla delar av samhället, säger Ing-Marie Wieselgren.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...