Klienter har vid flera tillfällen burit kniv under möten med socialsekreterare i Malmö. Foto: Fredrik Rubin

Fredrik Rubin

Text

14 okt 2020

14 okt 2020

TEMA / Hot och våld

Knivbeväpnade klienter tillåts i Malmö

Klienter har vid flera tillfällen burit kniv under möten med socialsekreterare i Malmö. Foto: Fredrik Rubin

Trots hot om att med kniv ha ihjäl socialtjänstens medarbetare, tillåts klienter bära kniv under möten på socialkontor i Malmö. Socialsekreteraren förväntas bedöma om klienten är hotfull och kan tänkas använda kniven.

Fredrik Rubin

Text

14 okt 2020

14 okt 2020

Under Socionomens granskning av tillbudsrapporter från 2016 till november 2019, framgår det att klienter vid flera tillfällen burit kniv under möten med socialsekreterare i Malmö. Den 23 maj 2019 ser en socialsekreterare under ett möte hur en klient ”fumlar runt med en kniv”. Klienten menar att kniven inte är tänkt att användas mot socialsekreteraren eller socialtjänsten, utan är ett vapen tänkt att användas som försvar ”om det skulle hända något på vägen till och från mötet”.

Mötet tillåts fortgå

Men trots kniven som uttryckligen är tänkt att användas som ett vapen och vetskapen om att klienten tidigare uttryckt sig missnöjt om en anställd vid socialkontoret, tillåts mötet fortgå och ingen polisanmälan görs. För trots att knivlagen gäller även på socialkontoret, så finns det inget förbud mot att klienterna har med sig kniv. ”Även om ett strängt förbud ej finns så är det olämpligt” står det i tillbudsrapporten liksom det framgår att ”klienten hade i upprört tillstånd kunnat använda kniven”. Att ha med hund eller röka cigaretter är däremot otillåtet på socialkontoret.

– Kniven plockades inte fram avsiktligen och var inte en kniv som man automatiskt tänkte att det här var ett vapen. Det var en av många prylar som klienten hade med sig då den skymtade förbi, säger Claudia Ladic, sektionschef vid Socialtjänst Söder i Malmö och den som skrivit tillbudet.

Men i rapporten framgår det att klienten förklarar att kniven är just ett vapen?

– Även om det är så, så länge det inte är ett hot mot socialsekreteraren eller verksamhet så kan vi inte göra något eftersom straffvärden att inneha kniv inte är tillräckligt för att bryta mot sekretessen genom att polisanmäla. Som det ser ut idag har vi inget uttryckligt förbud mot att ha med kniv till socialtjäns-tens kontor.

Varför avbryts inte ett möte när en klient är beväpnad?

– Det här är vissa av våra klienters vardag och vi befinner oss också där med dem. Man kan kalla det för normalisering, på andra arbetsplatser hade man nog inte varit lika bekväm med det. Även om man inte är bekväm med det här heller egentligen, för det finns en anledning till att vi gjorde det här till ett tillbud. Den gjordes för att belysa att sådant här sker, även om det inte är vanligt förekommande, säger Claudia Ladic.

Borde det inte finnas en rutin för detta? Det är inte första gången det sker.

– Det är absolut något som vi ska fundera vidare på. Vi är inte mindre än så när det påpekas för oss på det här sättet, ibland är man blind inför det självklara.

Ingen unik händelse

Händelsen den 23 maj är inte unik och liknande händelser sker i såväl socialtjänstens lokaler som hemma hos brukare. En klient påträffas med en 10 centimeter lång hopfällbar kniv i byxlinningen under ett möte hos en klient den 24 maj. Vilka risker innebär detta? Tillbud och vittnesmål om knivar bland klienter förekommer även från tidigare år.

– Inom vår verksamhet har vi polisanmält de gånger klienter varit hotfulla gentemot våra medarbetare. Att en klient bär ett vapen, eller kniv som i det här fallet, har mig veterligen inte lett till någon polisanmälan, säger Camilla Olsson, enhetschef vid Socialtjänst Söder i Malmö.

Men att bära en kniv är inte sällan ett lagbrott? Är det okej på er arbetsplats?

– Det stämmer, men jag kan bara svara på hur vi agerat inom vår enhet fram tills nu. Jag kan tänka mig att det i andra delar av Malmö stads verksamhet finns fall där man agerat annorlunda, säger Camilla Olsson och hänvisar till att brott med straffvärde under ett års fängelse inte polisanmäls med hänvisning till att lagen om sekretess förhindrar detta.

Inom Malmö stad finns det en särskild grupp som arbetar med säkerhet och beredskap. Denna grupp har fått i uppdrag att se över rutiner vid hot och våld, för att på så vis utforma metodstöd för chefer och medarbetare. Men när Socionomen når Malmö stads säkerhetssamordnare Annika Arkenheim, medger hon att hon inte känt till problematiken med beväpnade klienter inom socialtjänsten, liksom att säkerhetsgruppen inte arbetat med frågan innan Socionomen tog kontakt.

Det ter sig lite märkligt att det saknas kunskap och rutiner, att det finns en regel om rökförbud men inte mot att bära kniv?

– Jag förstår ditt resonemang och jag köper det rakt av. Det är självklart att vi inte kan ha vapen i möten, aldrig i livet. Det finns inte någon annanstans i samhället där det är okej. Det är olagligt att bära kniv.

Utan rutiner och uttryckligt förbud blir det upp till varje medarbetare att agera?

– Det är inte okej, det är ingen bra arbetsmiljö alls. Det som kan bli svårt för medarbetare är hur man rent praktiskt ska agera i ett sådant möte. Det är ett tufft beslut att avbryta ett möte för att en klient är beväpnad. Detta är något som måste förebyggas innan det sker och kommuniceras gentemot klienter att det inte är okej redan innan ett möte äger rum. Nästa gång kanske de kommer med en pistol, säger Annika Arkenheim.

 

LÄS MER: Vad gör politikerna?

Läs mer

Socialt arbete
26 jul 2024

Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet

Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...

C-uppsatser
22 jul 2024

Normer och ideal får personer med adhd att vilja få en avdiagnostisering

"Vi har sett att det finns en skam kopplad till att få en diag...

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

Läs även

Aktuellt
25 jun 2024

"Då handlar det ju mer om att låsa dörren och slänga bort nyckeln"

Panelsamtal i Almedalen: Hur påverkas Sverige när landet får en av ...

Aktuellt
25 jun 2024

Socialtjänstministern: ”Välfärdsbrottsligheten en prioriterad fråga”

Välfärdsbrottslighet finns i alla kommuner och regioner i hela land...

Aktuellt
7 jun 2024

Filmtips: Rörande om två ensamma själar som möts över generationsgränsen

Missa inte finstämda Solitude, om otippad vänskap mellan gammal och...

Aktuellt
5 jun 2024

Socionomens tidigare medarbetare Aron Landahl prisas

Illustratören Aron Landahl tilldelas årets Lennart Hellsing-stipend...

Aktuellt
4 jun 2024

Möt oss i Almedalen!

Socionomen finns på plats i Almedalen för att hålla i två panelsamt...

Aktuellt
4 jun 2024

Snart slutar övergångsreglerna att gälla för sjukvårdskuratorer

Än finns det möjlighet att ansöka om legitimation för dem med annan...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.