Varje dag kommer ukrainska flyktingar till Nynäshamn med färjan från Polen. Kommunen har nu ställt färdigt ett tillfälligt boende för de som flyr – och det kan bli aktuellt med fler.
Carin Fock
Reporter
16 mar 2022
Johan Strindberg
Foto
16 mar 2022
I en mindre gymnastiksal i Nynäshamn skruvas det ihop sängar för att göra plats för familjer som flyr kriget i Ukraina. Här inne ska totalt 30 personer bo.
– För en liten kommun betyder det mycket planering och logistik när en gympasal görs om till ett tillfälligt boende. Det är bygglov, brandskydd och all personal som ska anställas som kommer med ett nytt boende, säger Malin Gillfjärd, enhetschef för kontaktcenter och internsupport i Nynäshamns kommun.
Hon är med i Nynäshamns kommuns stabsgrupp som undersökt huruvida det varit möjligt att starta upp tillfälliga boenden i kommunen.
– Vi har fått en enorm uppslutning från både personal och privatpersoner som alla vill hjälpa till på det sätt de kan. Det är fantastiskt, säger Malin Gillfjärd.
Stabsgruppen följer händelseutvecklingen i Ukraina och för en nära dialog med ansvariga myndigheter. Kommunens krisledningsgrupp är aktiverad för att snabbt ha en samlad och uppdaterad lägesbild av situationen samt för att lättare samverka med andra aktörer.
– Vi ger den här frågan högsta prioritet i vårt arbete och har förmåga att snabbt fatta de beslut som krävs. Det kan handla om att exempelvis på olika sätt bistå andra aktörer som har ett större ansvar i omhändertagandet av flyktingar. Kommunen är också i dialog med lokala hjälporganisationer och församlingar för att på bästa sätt se hur vi kan hjälpa till, säger Malin Gillfjärd.
Under en vanlig dag är hon på jobbet redan vid sju på morgonen. Då personalstyrkan på kommunen är liten, måste man tidigt fördela arbete mellan sig och gå igenom vem som gör vad under dagen.
– Det blir mycket springande mellan våningsplanen för att sätta ihop en planering för dagen. I helgen var någon och köpte sängar, de ska sedan levereras och skruvas ihop – allt det gör vi. I veckan bjuder vi också in till ett möte för de som bor i område där boendet kommer att vara, så att alla får möjlighet att ställa frågor och få svar, säger Malin Gillfjärd.
Det är Migrationsverket som är ansvariga för att ordna med boende för personer som söker skydd i Sverige. Men då myndigheten har svårt att hitta boende har de bett landets kommuner om hjälp – och Nynäshamns kommun har fått i uppdrag att hjälpa till.
– Den mindre gymnastiksalen är ett första steg, men vi behöver nog utöka antalet platser. Vi lär oss också efterhand vad som krävs för ett boende. Nästa gång planerar vi till exempel att beställa våningssängar, för då går det lättar att skärma av och hålla ihop familjerna, säger Malin Gillfjärd, och fortsätter:
– Det är mycket som är nytt för oss och många var redan trötta efter pandemin, trots det finns en fantastisk vilja och styrka för att göra det här så bra som möjligt för de som kommer. Det är fint att se samarbete mellan kommungränserna och alla andra organisationer.
Nere i hamnen lägger färjor från Polen till sex av veckans sju dagar. Efter att Ryssland invaderat Ukraina kom få personer som flytt med båtarna. Den siffran har nu stigit, men varken Migrationsverket eller Gränspolisen kan säga exakt hur många det nu rör sig om.
På kommunen ser man alltid till att ha två representanter på plats i hamnen och Malin Gillfjärd, har varit på plats vid två tillfällen för att möta upp de som kommer från Ukraina.
– Precis när kriget brutit ut kom det personer som redan kände någon i Sverige och hade släkt eller vänner som hämtade upp dem. Men nu ser det annorlunda ut och alla vet inte vart de ska ta vägen. Hjälporganisationer delar ut små paket med viktiga saker som de som flyr kan behöva under sin första tid i Sverige. Även sjukvårdspersonal och tullpolisen är där.
Hur känns det att se folk fly?
– Det är en sorg och vissa dagar känns det tungt. Samtidigt förstår jag inte riktigt att det händer. Jag försöker sätta mig i deras situation och tänka att jag skulle fly från Sverige till Ukraina, men det är oförståeligt. Man tycker att man lever i en trygg del av världen, och sedan händer det här.
Läs mer
Sagt om SoL: "Hoppas det inte längre ska gå att runda barnrättsperspektivet"
Skrivningarna om barns rätt en vinst med nya SoL, menar Åsa Lundstr...
Läs även
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...
Filmtips: Tonårstristess och droger i norrländska glesbygden
När Nova dör i en överdos i Västernorrlands inland vänds världen up...
"Är det överhuvudtaget ens vård som man bedriver?"
Författaren Fanny Klang är aktuell med "Sluten anstalt" d...
Boktips: Stämningen stannar kvar i andra delen av Rinkebysviten
70-tal har blivit 80-tal i Sår som aldrig läker, Elise Karlssons kä...