Personer med både missbruksproblem och svåra psykiska problem hamnar ofta i kläm med dagens lagstiftning. Nu ska gällande lagar om tvångsvård ses över.
Jenny Palmqvist
Text
3 nov 2021
Idag finns två lagar som ger stöd för att kunna ge vård utan samtycke för personer med svår psykisk ohälsa eller svår beroendesjukdom. Det gör att det finns en stor risk att dessa personer faller mellan stolarna.
I den pågående samsjuklighetsutredningen vill regeringen därför även se över Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) och Lagen om vård av missbrukare (LVM) och se om de kan slås ihop.
– Med en gemensam lagstiftning kan vården bli bättre och rättssäkerheten öka för dessa utsatta personer, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.
I dag ansvarar socialtjänsten i kommunerna för en del av missbruksvården medan regionerna ansvarar för psykiatrin. Ett förslag är att regionerna ska ha samordningsansvar.
Anders Printz, kanslichef på vårdförbundet och regeringens tidigare psykiatrisamordnare, är regeringens särskilda utredare i den pågående samsjuklighetsutredningen. Och håller redan nu på och analyserar för och nackdelar med en gemensam lagstiftning.
– De flesta som får vård för beroende har en allvarlig psykiatrisk problematik, nu föreslår vi en ansvarsfördelning som tydliggör att båda saker ska få behandling samtidigt, säger Anders Printz till SVT Nyheter.
Det nya uppdraget om gemensam lag för tvångsvård ska redovisas senast den 31 januari 2023.
Jenny Palmqvist
Text
3 nov 2021
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...