Oscarsbidraget ”Drömmannen” är både tänkvärd, skruvad, snygg och innovativ, medan “Kupé nr 6” är ett psykologiskt träffsäkert relationsdrama ombord på ett tåg. Det är hög tid för fredagsbio!
Fredrik Söderlund
Nöjesreporter
11 feb 2022
BELFAST
Shakespeare-darlingen Kenneth Branagh har tittat tillbaka i sin självbiografiska backspegel i och med “Belfast”. Danny lever med sin släkt i ett fattigt och nedgånget område i Belfast. Året är 1969 och konflikterna mellan katoliker och protestanter blir mer och mer påtagliga. Men mitt i det stökiga kaoset så finns omtanken, hjärtat och själen från den gemenskap som råder bland familjerna och alla barn. Det påvra och skakiga till trots finns fortfarande drömmarna om något bättre. Branaghs nostalgiska porträtt känns förvånansvärt tidsenligt. På bio nu.
KUPÉ NR 6
Tåg har alltid varit en perfekt miljö för film. När det omaka paret Ljoha och Laura ofrivilligt möts i en kupé börjar en trevande vänskap ta form. Det blir så småningom både en inre och en yttre resa. Det var länge sedan vi fick se en finländsk film på bio och “Kupé nr 6” är en varm film som utspelar sig i det kallaste Ryssland. Att få följa den nyvunna relationen fram till slutmålet är rörande, psykologiskt träffsäkert och komiskt. Filmen fick ett av de finaste priserna på Cannes filmfestival förra året. Premiär den 11 februari.
DRÖMMANNEN
Alma blir övertalad att delta i en studie för att få ett forskningsanslag. Hon ska leva med androiden Tom i några veckor, vars artificiella intelligens är skräddarsydd för att bli den perfekta livspartnern utifrån hennes preferenser. Många moderna frågeställningar dyker upp – hur mycket kärlek är baserad på egoism? Finns ovillkorlig kärlek och närhet? Vad är det viktigaste i en relation och så vidare. Filmens genremix är både tänkvärd, skruvad, snygg och innovativ. Regissören Maria Schrader har även gjort den hyllade Netflix-serien “Unorthodox” och “Drömmannen” blev Tysklands oscarsbidrag i år. Premiär den 11 februari.
Fredrik Söderlund
Nöjesreporter
11 feb 2022
Läs mer
Läs även

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”
Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna
Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram
Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst
Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...