Förra veckan invigdes Frösunda Hanvedens äldreboende sin hbtqi-avdelning under färgsprakande former. Boendets nio platser väntar dock på inneboende.
Jenny Palmqvist
Reporter
21 sep 2021
Elisabeth Ohlson Wallin
Fotograf
21 sep 2021
– Vi vet att det finns ett stort mörkertal bland äldre hbtqi-personer och hoppas att det nu sprider sig att vi finns. Det finns inget liknande boende i Sverige i dag, säger Antonio Mir Cabot, regionchef för Frösunda Hanveden äldreomsorg.
Den nya hbtqi-avdelningen ligger i äldreboendet Hanveden i västra Haninge som invigdes 2016 och erbjuder nio lägenheter. I juni startade RFSL-certifieringen av boendet och förra veckan invigdes alltså avdelningen som fått namnet Regnbågsavdelningen.
– Jag och några kollegor såg filmen Leva, älska, en dokumentär om världens första seniorboende för hbtqi-personer som ligger på Gärdet. I filmen får man följa några av de boende på Regnbågen, som boendet heter. Vi insåg att det finns inget motsvarande äldreboende idag, så vi kontaktade RFSL och inledde ett samarbete för att utforma boendet, säger Antonio Mir Cabot.
Lägenheterna står fortfarande tomma, men sedan invigningen har intresserade kunder och närstående hört av sig, berättar Antonio.
Boendet riktar sig till den som fyllt 65 år och som har ett biståndsbeslut från sin beställar-kommun.
– Det känns positivt och flera har ringt och frågat om när man kan flytta in och hur det går till när man får ett avtal med sin kommun. Även om vi vänder oss till hbtqi-personer, som vi vet är en grupp som särbehandlats och som har ett uppdämt behov att vara bland likasinnade, är alla välkomna.
Tillsammans har Frösunda och RFSL även startat en referensgrupp som utformat den nya regnbågsavdelningen med ett anpassat aktivitets – och evenemangsinnehåll samt inredning och fotokonst – på väggarna i det nya äldreboendet hänger bland annat bilder av fotokonstnären Elisabeth Ohlson Wallin.
– Det är verkligen på tiden att Sverige får sitt första omsorgsboende med en avdelning med hbtqi-inriktning. Det finns en oro hos många äldre hbtqi-personer inför ett eventuellt ökat omsorgsbehov. Vi behöver skapa trygghet i att man kommer att få ett bra bemötande genom att personalen har hbtqi-kompetens och att man kommer att kunna fortsätta leva i gemenskap med andra hbtqi-personer, säger Pell Uno Larsson, talesperson i seniorfrågor för RFSL.
Hur skiljer sig Regnbågsavdelningen mot ett vanligt äldreboende?
– Hela personalen är hbtqi-certifierade och arbetar på ett öppet, inkluderande sätt och är vana att ifrågasätta normer och fördomar. Sen särskiljer vi oss genom arbetet med hbtq-frågor, exempelvis finns särskild litteratur, vi arrangerar utflykter och utställningar. Vi vill att man som boende ska känna samhörighet med andra som har en liknande bakgrund, säger Antonio.
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...