Pandemin är en riskfaktor, och de nya sajterna ger unga med självskadebeteende större tillgång till förövare.
- Sugardejting är förtäckt prostitution och leder till att främst flickor och unga kvinnor luras in i sexuell exploatering, det måste få ett stopp
Även jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) är oroad över utvecklingen. Regeringen har under 2020 gett Brottsförebyggande rådet i uppdrag att titta på hur sexköpslagen tillämpas, från ingripande till dom, och hur polisen samarbetar med exempelvis socialtjänsten för att ge stöd till dem som är utsatta. I uppdraget ingår särskilt att titta på i vilken utsträckning uppgifter om sugardejting förekommer i ärendena.
– Sugardejting är förtäckt prostitution och leder till att främst flickor och unga kvinnor luras in i sexuell exploatering, det måste få ett stopp, säger Åsa Lindhagen.
Hon menar att det är många aktörer som gemensamt bär ansvaret för att motverka att barn och unga hamnar i sugardejting: verksamheter som möter barn och unga har ett ansvar att upptäcka utsatthet, socialtjänsten har ansvar att ge stöd och hjälp, polis och rättsväsende ska förebygga och upptäcka brottslighet och se till att skyldiga ställs till svars och skolans sex- och samlevnadsundervisning är viktig för att barn och unga ska få kunskap om frågor som rör sexualitet, relationer och samtycke.
– Slutligen har inte minst vi politiker ett ansvar för att ständigt följa den här frågan för att se till att det finns resurser och verktyg för myndigheterna att agera, säger Åsa Lindhagen.
När det gäller de riskfaktorer som följer av pandemin och kan kopplas till sugardejting – som förlorad inkomst, isolering och hemmastudier – hänvisar Lindhagen till att regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna har beslutat om ett särskilt stöd till civilsamhällesorganisationer, som ska användas för att stötta kvinnor och barn som utsätts för våld, samt barn i annan form av utsatthet.
Bekräftar ökningen
Malin Andersson är socialsekreterare på Mikamottagningen i Stockholm och jobbar uppsökande på nätet. Hon bekräftar att fenomenet sugardejting ökar.
– Assymetriska relationer – att en äldre betalar en yngre för en relation – har alltid funnits men när sajterna kom sattes det ett ord på det, som skulle locka en ny målgrupp. Man lyxförpackade prostitution och satte ett mer romantiserande namn på det, säger hon.
Det gör sugardejtingsajterna mer svårjobbade än de rena prostitutionssidorna.
– De är mer subtila, och sajterna är duktiga på att skriva att det inte får handla om sex mot ersättning – fastän vi vet att det gör det.
Mikamottagningen har skapat profiler på sajterna, så att den som vill kan ta kontakt. Och om de stöter på någon som verkar vara ung skickar de informationen vidare till kollegorna som jobbar uppsökande mot unga.
– Det kan vara något i ett foto eller i en text som sticker ut och får oss att tro att personen är ung.

Enligt polisen är sugardejting en inkörsport till prostitution men Malin Andersson menar att det också finns en tendens att man går från ”vanlig prostitution” till sugardejting.
– Man kanske tänker att det ska vara lättare för att man inte behöver träffa lika många köpare men dejterna innefattar mer och gör att du behöver lämna ut mer av dig själv. Så det som ska vara lättare blir i stället jobbigare, säger Malin Andersson och konstaterar:
– Det är aldrig enkla pengar, aldrig någonsin. Och det är pengar som inte känns bra att använda sedan.
Pandemin ökar risken
Malin Andersson håller med om att pandemiårets ekonomiska konsekvenser är en riskfaktor – framför allt ser hon en risk att personer som har tagit sig ur prostitution hamnar där igen när den nya försörjningen försvinner.
På Stockholms stads ungdomsjour jobbar Malin Anderssons kollega och namne Malin Andersson. Hon kan bekräfta att isoleringen till följd av distansundervisning, liksom förlorad extrainkomst, har lett till att fler unga har tagit steget in på sugardejtingsajterna. Hon har själv mött dem.
Malin Andersson jobbar med uppsökande arbete mot unga som säljer sex. Hon har jobbat i nära samverkan med polisen sedan 2014 och är en av de socialsekreterare som fram till 2015 hade en egen plats i polishuset, men blev av med den när polisen organiserade om. Ännu har hon inte fått några detaljer om vad det nya samverkansavtalet mellan polisen och hennes arbetsgivare innebär.
– Jag hoppas att det inte bara blir en pappersprodukt, säger hon luttrat.
Hennes förhoppning är att avtalet innebär en nära samverkan med polisen, med specialiserade poliser som jobbar med barn och unga som utsätts, så att socialtjänsten kan skydda och ge stöd till barnen medan polisen spårar förövarna.
– Det ska inte vara fritt fram att köpa sex av barn – det är det idag, säger hon.
- Om man inte har stött på det beror det kanske på att man inte får in några anmälningar. Barnen håller tyst om det här, det är ett spaningsbrott. Men vi som jobbar med barn och unga måste också fråga.
Enligt socialborgarråd Jan Jönsson är syftet med avtalet just det nära samarbete som Malin Andersson efterfrågar. Socialsekreterare ska bland annat åka ut tillsammans med polisen i uppsökande arbete, säger han.
– Min förhoppning är att det kan göras i alla fall 15 till 20 gånger per år.
De ska också vara ute på sajter där övergreppen initieras, de ska stämma träff med unga och kontakta vårdnadshavare. Och kanske kan de återigen få egna platser i polishuset – åtminstone när de jobbar med de delarna, säger Jönsson.
”Inget storstadsfenomen”
Vad det konkreta resultatet av avtalet mellan Stockholm stad och polisen blir återstår att se. Men Malin Andersson poängterar att sugardejting och sexuellt självskadebeteende inte bara förekommer i Stockholm.
– Det är viktigt att förstå att det här finns överallt, i minsta byhåla. Det är inget storstadsfenomen. Om man inte har stött på det beror det kanske på att man inte får in några anmälningar. Barnen håller tyst om det här, det är ett spaningsbrott. Men vi som jobbar med barn och unga måste också fråga.
Hon konstaterar också att sugardejtingsajternas etablering har inneburit att självskadande barn har fått större tillgång till förövare. Och det är ett problem att det blir en normalisering. Hon har mött barn som berättar att det började med att några vänner skojade i skolan om att skaffa sig en sugardaddy.
– Men det är de sårbara som lägger upp en profil och det är de sårbara som går på dejten. De andra skojar bara om det.