Av: Anna Falk

4 feb 2021

4 feb 2021

TEMA / Sugardejting

En inkörsport till prostitution

Lena Gunnarsson, docent i genusvetenskap. Foto: Sarah Hirani

Skälen att registrera sig på en sugardejtingsajt varierar, visar pågående forskning.

Av: Anna Falk

4 feb 2021

4 feb 2021

För en del som skapar konto på en sugardejtingsajt handlar det bara om att sälja eller köpa sex, för andra finns andra drivkrafter. Det säger Lena Gunnarsson, docent i genusvetenskap, som forskar på ämnet.

2017 dök den första sugardejtingsajten upp i Sverige. Sedan dess har de blivit många fler. Sajterna själva marknadsför sugardejting som ett lyxigare sätt att dejta, och är noga med att ange att man inte får köpa eller sälja sex via tjänsten. Men enligt polisen är sugardejting en plattform för sexhandel.

Syftet med den forskningsstudie som Lena Gunnarsson och kollegan Sofia Strid nu genomför på Örebro universitet, med finansiering från FORTE, är att undersöka hur de som sugardejtar själva tänker, och hur sugardejting förhåller sig till prostitution.

Men frågan är komplex.

”Vissa har inte ens sex”

– Ett väldigt tydligt och enkelt resultat är att det ser väldigt, väldigt olika ut. För en del handlar det bara om att sälja eller köpa sex, för andra är det något mer omfattande än så – och vissa har inte ens sex, säger docent Lena Gunnarsson.

Även motiven bakom att sugardejta varierar. Bland männen som deltar i studien finns både de som tidigare har köpt sex av prostituerade och de som inte har gjort det. Många har en sårbarhet, dålig självkänsla eller en längtan efter bekräftelse, och är ute efter en flickvänsupplevelse.

- Många former av sugardejting är ren och skär prostitution, medan andra former befinner sig i ett gränsland – och det är suddiga linjer.

Bland tjejerna finns en del som sugardejtar bara för pengarna, och andra som gör det för att de tycker om det.

– Det kan vara att de tycker om sex eller att de på något sätt uppskattar samspelet med “daddyn”. Det finns ett stort spektrum bland dem vi har mött i studien, allt ifrån unga tjejer som far jätteilla av det här till en 41-åring som tycker att det är jättenice, säger Lena Gunnarsson.

Samtidigt som ämnet är komplext menar Lena Gunnarsson att det är tydligt att sugardejting är en inkörsport till prostitution, för båda parter.

– De går ofta in med en ganska vag bild av vad sugardejting är, och tänker inte “nu ska jag köpa eller sälja sex”. Sedan, efter ett tag, förstår de att det är det de gör.

Lena Gunnarsson berättar om en tjej som deltagit i studien och som under intervjun konstaterade att “ja, jag säljer faktiskt sex”.

– Det var väldigt jobbigt för henne, det var första gången hon satte ord på det.

Tuffast för de yngsta

Just att det inte alltid är uttalat vad som förväntas i utbyte mot ersättningen kan göra det extra svårt att stå upp för sina gränser. Särskilt om man är ung. Alla som har intervjuats är vuxna, men två av de yngre tjejerna berättar att de har sålt sex som tonåringar.

– De yngsta har farit mest illa, konstaterar Lena Gunnarsson.

Hon påpekar att sugardejting dessutom bidrar till en ökad normalisering att handla med sex och förstärker föreställningen att män alltid ska ha tillgång till kvinnor, att kvinnor ska finnas där för mäns behov. Och:

– Många former av sugardejting är ren och skär prostitution, medan andra former befinner sig i ett gränsland – och det är suddiga linjer.

Så här går studien till:

Studien undersöker heterosexuell sugardejting där mannen agerar daddy – den som ger ersättning för umgänget – och bygger på 100 enkäter med personer som har konto på sajten Sugardejters, medlemsdata från 35 000 användare samt intervjuer med 15 kvinnor och 9 män. 

Forskningsstudien pågår till 2022 och resultaten publiceras fortlöpande. 

 

LÄS MER: 

Fler unga hamnar i sugardejting

Gabriella sålde sex som 15-åring – nu hjälper hon andra

Maria Dufva: Så hjälper du anhöriga att hjälpa

Panelen: Så arbetar vi mot sugardejting

Läs även

Arbetsmiljö
24 feb 2021

Chefer slits mellan administration och utveckling

En ny rapport visar att socialchefer ofta upplever slitningar mella...

Arbetsmiljö
24 feb 2021

”Försök sätta en gräns för de egna kraven”

I en ny studie lyfts bland annat hälsorisker med jobb som ställer h...

Böcker
23 feb 2021

Han skriver deckare om socialtjänsten

I socionomen Jeremiah Karlssons thrillers är det inte mord som ska ...

Psykoterapi
22 feb 2021

Ny studie: Psykoterapi ger god långtidseffekt mot panikångest

Fortsatt tydlig förbättring för 70 procent efter två år.

samhälle
19 feb 2021

Radiotips: Minne av Lars Norén

Lars Norén om det sociala samhället, intervjuad av chefredaktör Len...

Socialtjänst – barn och familj
18 feb 2021

Bildreportage: En kväll på fältet

Fältassistenterna når framgång genom att skapa goda relationer.