Åsa Liabäck arbetar både som psykoterapeut och författare – två drömjobb som hon lyckats kombinera med varandra. Foto: Gunilla Lundström

TOMMY JOHANSSON

Reporter

4 aug 2022

4 aug 2022

Dubbelt drömliv för Åsa – kombinerar författarskap med BUP

Åsa Liabäck arbetar både som psykoterapeut och författare – två drömjobb som hon lyckats kombinera med varandra. Foto: Gunilla Lundström

Hur bär man sig åt om man brinner för två yrken samtidigt? Det vet Åsa Liabäck som har lyckats kombinera jobbet på BUP med ett författarskap som precis tagit fart. ”Det är två jobb som faktiskt är väldigt lätta att kombinera”, säger hon.

TOMMY JOHANSSON

Reporter

4 aug 2022

4 aug 2022

För många kan det ta många år att hitta rätt plats i yrkeslivet. För Åsa Liabäck tog det knappt några veckor. Det var tidigt 00-tal och Åsa var precis i färd med att avsluta sin socionomutbildning. Långpraktiken var förlagd till barn- och ungdomspsykiatrin i Linköping – en fullträff skulle det visa sig.

– Jag kände snabbt att det var precis det här jag ville jobba med, säger hon, när vi hörs av för en intervju.

– Sedan fick jag sommarjobb där, och så förlängdes det några månader, och så några månader till efter det, tills jag efter ett tag fick en fast anställning.

I dag räknar hon drygt 21 år som psykoterapuet – fortfarande på BUP i Linköping. Mer specifikt arbetar hon inom något som kallas för mellanvård, en enhet som hon själv varit med och skapat.

– Det är en del i vårdkedjan mellan öppenvård och slutenvård. Man träffar barn och ungdomar som inte blir bättre av BUP:s öppenvård men som inte mår så dåligt att de behöver läggas in inom slutenvården, säger Åsa Liabäck.

– Vi jobbar flexibelt och intensivt, det är mycket jobb hemma, i skolan eller i samhället i övrigt. Vi är där problemen finns helt enkelt. Ofta handlar det om barn och ungdomar där livet har tagit tvärstopp på olika sätt. Vi träffar många hemmasittare till exempel eller personer med svår anorexi.

Men jobbet på BUP är inte det enda som Åsa Liabäck arbetar med. Vid sidan av livet som psykoterapeut är hon också författare till Ådala-serien (där ”Längtan över Ådala” är den senaste). Den resan började 2013.

Åsa Liabäck är en uttalad trädgårdsnörd, precis som sina bokkaraktärer. Det är något som får stort utrymme i hennes böcker. Foto: Gunilla Lundström

– Jag var föräldraledig med mitt första barn, och det är ju nästan så folk blir provocerade när man säger det men det var ett väldigt lugnt barn, som sov och åt bra, och var glad och nöjd. När jag då gick från det intensiva jobbet på BUP så blev det plötsligt ganska isolerat, så som det kan bli när man är föräldraledig, berättar hon.

– Jag är en person som behöver människor runt omkring och när jag nu inte hade det lika mycket så började det istället poppa upp fiktiva personer med fiktiva bekymmer. I och med det så började jag leka lite med att skriva och sedan började min första bokidé växa fram.

Därefter inleddes en process som skulle komma att pågå under en lång tid, förklarar Åsa Liabäck. Den egentid som fanns ägnades ofta åt skrivandet, till slut färdigställdes ett råmaterial, redigering och bearbetning tog vid, flera besked om refusering genomleds, och så plötsligt hade det gått ca sju år. Då ringde plötsligt telefonen.

– Jag var på väg till kopieringsmaskinen på BUP och kände inte igen numret, tänkte att det säkert var någon försäljare. Men så var det Christoffer Holst, förläggare på Printz. Han berättade att han läste mitt manus och att han gjorde det med intresse. Sedan bad han att få återkomma, berättar Åsa Liabäck.

Strax därefter kom beskedet: Förlaget ville publicera henne.

– Det finns ju vissa saker i livet som man aldrig kommer att glömma, händelser som stannar kvar för alltid. Detta var en sådan händelse. Mina knän skakade.

Sedan dess har Åsa Liabäck varit produktiv. På 1,5 år har hon hunnit skriva tre böcker, varav en precis lämnats in för tryck. Utöver det har hon börjat skriva på en fjärde. Trots detta har hon lyckats kombinera författarskapet med arbetet på BUP, där hon fortfarande ägnar majoriteten av sin yrkestid.

Åsa Liabäcks debutroman ”I hjärtat av Ådala”. Foto: Printz Publishing

– Jag är tjänstledig från BUP en dag i veckan och så har jag kunnat ta några veckor ledigt i sträck ibland, i samband med boksläpp eller intensiva skrivperioder. Men annars planerar jag alltid efter mina patienter, så att det ska funka för dem, säger hon.

Hon menar också att författarskapet inte är så olikt jobbet som psykoterapeut.

– Det handlar ju mycket om att sätta sig in i en annan människas liv och mående, att försöka förstå hur personen tänker, vilka utmaningar denne har, och hur vägen till förändring ser ut. Jag arbetar på precis samma som författare när jag utforskar mina karaktärer, som jag gör när jag arbetar med mina patienter som terapeut, säger hon.

FAKTA: ÅSA LIABÄCK

Född: 1977.

Bor: Linköping.

Gör: Författare och psykoterapeut på BUP.

Intressen: Odling och trädgård. Har själv ägt en kolonilott i Ådala, en kort promenad från bostaden i Linköping. ”Jag har snott miljön där rakt av till mina böcker”, berättar hon. Men karaktärerna till böckerna ska inte ha några verkliga förlagor, understryker hon. De är helt påhittade.

Om Ådala-serien: Handlar om Anna, en kvinna i 35-årsåldern som köper en kolonilott i Ådala efter att ett förhållande tagit slut. Här lär hon känna ett gäng trädgårdsentusiaster som alla kämpar med egna utmaningar och bekymmer.

Utgivna böcker: ”I hjärtat av Ådala” (2021), ”Längtan över Ådala” (2022) och ”Medan snön faller i Ådala” (ges ut senare i höst).

 

Läs mer

Kriminalitet
14 okt 2020

Så får kriminella hjälp till ett nytt liv

Sprängladdningar i bostadsområden och dödsskjutningar på öppen gata...

Aktuellt
16 aug 2022

Fokus på relationen mellan förövare och brottsoffer i Jenny Rognebys nya krimroman

Vad händer när brottsoffer och förövare möts för att prata om brott...

Psykoterapi
14 aug 2022

Så är en bra terapeut – och så är en dålig: ”Kan handla om en mängd orsaker”

Finns det bra och dåliga terapeuter? Ja, menar inte bara patienter ...

Läs även

Aktuellt
16 aug 2022

Fokus på relationen mellan förövare och brottsoffer i Jenny Rognebys nya krimroman

Vad händer när brottsoffer och förövare möts för att prata om brott...

Aktuellt
20 jul 2022

Många barn ringer Bris på sommarlovet

Samtalen till Bris har ökat flera somrar i rad. En orsak kan vara a...

Aktuellt
13 jul 2022

Sommarläsning – tre utvalda artiklar för alla att ta del av

För den som söker lästips under sommarledigheten har Socionomen lås...

Gängkriminalitet
6 jul 2022

Den kriminella ekonomin större än gängvåldet – Varnar för "tunnelseende"

Medan skjutningar dominerar den politiska debatten har bidragsbrott...

Politik
1 jul 2022

Har du koll på sommarens nya lagar – här är de viktigaste punkterna

Lex lilla hjärtat, brott mot hedersförtryck och krav på kommuner at...

Aktuellt
28 jun 2022

Förslag på äldreomsorgslag överlämnat till socialministern

Regeringens särskilda utredare, Socialstyrelsens generaldirektör Ol...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.