I boken ”Spaningsledaren i Rinkeby” får läsaren en unik insyn i polisens arbete mot de kriminella gängen. Missa inte heller ”Glöm aldrig Tintin”, där Sanam Gharaee berättar om kampen för sin sons säkerhet.
Tommy Johansson
Reporter
30 jul 2024
Spaningsledaren i Rinkeby. Min kamp mot gängvåldet
Mats Lindström, Fredrik Sjöshult
Forum
Få personer har större insyn i Stockholms gängkriminella värld än polisen Mats Lindström. I över 20 år har han jobbat som spaningsledare i stadens mest våldsutsatta områden med fokus på det grova skjutvapenvåldet. Nu berättar han om sina erfarenheter i boken ”Spaningsledaren i Rinkeby”, skriven tillsammans med Expressen-journalisten Fredrik Sjöshult.
För dem som vill söka förstå den större bilden av svensk gängkriminalitet är boken en oumbärlig pusselbit, och ett komplement till mycket av det som redan skrivits. Den bidrar med ett polisiärt perspektiv som hittills mest har skymtats i passager i andra böcker.
Boken lutar sig mot ett digert källmaterial av förundersökningar och domar, där läsaren får en unik insyn i svenskt polisarbete. Men det är genom Mats Lindströms röst som närheten till ämnet uppstår. Vi tas med under spaningsarbeten och får följa med i möten med tungt kriminella aktörer.
Det ges också utrymme till delar som kanske inte fått samma uppmärksamhet tidigare, som vikten av att hänga med i de många kodord och nya uttryck som kriminella använder. På detaljnivå är det också spännande att få veta just hur kaosartat en spaningsledares kontor kan te sig.
Glöm aldrig Tintin. En sann berättelse
Sanam Gharaee, Sofia Rutbäck Eriksson
Lind & Co
”Det kommer gå bra”. Det var det sista Sanam Gharaee sa till sin åttaårige son Tintin innan han åkte för att träffa sin pappa i början av januari 2023. Innan hade hon vädjat om att inte låta pappan träffa sonen oövervakad, eftersom pappan tidigare utsatt familjen för hot och psykiskt våld. Pappan beviljades ändå umgänge och några timmar senare hittades Tintin död i pappans lägenhet.
Frågan om umgängesrätt har varit flitigt debatterad i Sverige de senaste åren, inte minst här på Socionomen. Flera aktörer, däribland riksförbundet Unizon, har pekat på de risker som finns med att föra samman barn med våldsamma föräldrar. Fallet Tintin visar på dess yttersta konsekvens.
I sin bok ”Glöm aldrig Tintin. En sann berättelse” berättar nu Sanam Gharaee sin historia – om kampen för sin sons säkerhet, om att stångas mot det svenska rättssamhället och förlora, och om att mista det allra käraste trots att man gjort allt.
Det här är en både vacker och smärtsam läsupplevelse. Vacker därför att kärleken till sonen är omisskännlig, smärtsam därför att den tas in i ett fruktansvärt sammanhang. Den uppenbara frågan blir såklart: Hur kunde det här få hända?
LÄS MER >>> Här finner du fler av Sociomens boktips
Läs mer
Läs även
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...
Så tänker professionen om lagförslaget om anmälningsplikt
"Socialt arbete handlar om att hjälpa människor, inte skrämma ...
Filmtips: Norsk-svensk Cannes-vinnare om övergrepp i skolmiljö
I filmen Armand får vi följa hur skola och föräldrar hanterar ett m...
SSR: Statsbidraget matchar inte ambitionsnivån
Regeringen med SD har presenterat höstbudgeten. Vi listar punkterna...