Boktips: Nära skildring av polisens arbete mot gängkriminalitet

I boken ”Spaningsledaren i Rinkeby” får läsaren en unik insyn i polisens arbete mot de kriminella gängen. Missa inte heller ”Glöm aldrig Tintin”, där Sanam Gharaee berättar om kampen för sin sons säkerhet.

Tommy Johansson

Reporter

30 jul 2024

30 jul 2024

Spaningsledaren i Rinkeby. Min kamp mot gängvåldet

Bokomslaget till boken "Spaningsledaren i Rinkeby" som visar en stor bild på spaningsledaren Mats Lindström.Mats Lindström, Fredrik Sjöshult

Forum

Få personer har större insyn i Stockholms gängkriminella värld än polisen Mats Lindström. I över 20 år har han jobbat som spaningsledare i stadens mest våldsutsatta områden med fokus på det grova skjutvapenvåldet. Nu berättar han om sina erfarenheter i boken ”Spaningsledaren i Rinkeby”, skriven tillsammans med Expressen-journalisten Fredrik Sjöshult.

För dem som vill söka förstå den större bilden av svensk gängkriminalitet är boken en oumbärlig pusselbit, och ett komplement till mycket av det som redan skrivits. Den bidrar med ett polisiärt perspektiv som hittills mest har skymtats i passager i andra böcker.

Boken lutar sig mot ett digert källmaterial av förundersökningar och domar, där läsaren får en unik insyn i svenskt polisarbete. Men det är genom Mats Lindströms röst som närheten till ämnet uppstår. Vi tas med under spaningsarbeten och får följa med i möten med tungt kriminella aktörer.

Det ges också utrymme till delar som kanske inte fått samma uppmärksamhet tidigare, som vikten av att hänga med i de många kodord och nya uttryck som kriminella använder. På detaljnivå är det också spännande att få veta just hur kaosartat en spaningsledares kontor kan te sig.

 

Glöm aldrig Tintin. En sann berättelse

Bokomslaget till "Glöm aldrig Tintin" som visar en liten centrerad bild bakom en blå bakgrund på Sanam Gharaee tillsammans med sin son Tintin.Sanam Gharaee, Sofia Rutbäck Eriksson

Lind & Co

”Det kommer gå bra”. Det var det sista Sanam Gharaee sa till sin åttaårige son Tintin innan han åkte för att träffa sin pappa i början av januari 2023. Innan hade hon vädjat om att inte låta pappan träffa sonen oövervakad, eftersom pappan tidigare utsatt familjen för hot och psykiskt våld. Pappan beviljades ändå umgänge och några timmar senare hittades Tintin död i pappans lägenhet.

Frågan om umgängesrätt har varit flitigt debatterad i Sverige de senaste åren, inte minst här på Socionomen. Flera aktörer, däribland riksförbundet Unizon, har pekat på de risker som finns med att föra samman barn med våldsamma föräldrar. Fallet Tintin visar på dess yttersta konsekvens.

I sin bok ”Glöm aldrig Tintin. En sann berättelse” berättar nu Sanam Gharaee sin historia – om kampen för sin sons säkerhet, om att stångas mot det svenska rättssamhället och förlora, och om att mista det allra käraste trots att man gjort allt.

Det här är en både vacker och smärtsam läsupplevelse. Vacker därför att kärleken till sonen är omisskännlig, smärtsam därför att den tas in i ett fruktansvärt sammanhang. Den uppenbara frågan blir såklart: Hur kunde det här få hända?

LÄS MER >>> Här finner du fler av Sociomens boktips

Tommy Johansson

Reporter

30 jul 2024

30 jul 2024

Läs mer

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Så gick det sen
26 mar 2025

Så gick det sen: Kortare arbetsdag fortfarande intressant i Kristinehamn

Positivt hos både medarbetare och ledning efter avslutat pilotproje...

Läs även

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Aktuellt
21 mar 2025

Utredning om existentiell hälsa klar – fyra områden lyfts fram

Folkhälsomyndighetens utredare: "Nu kan vi ta det här begreppe...

Aktuellt
19 mar 2025

Filmtips: Brittisk socialrealism när den är som bäst

Brittiska regissören Andrea Arnold återigen aktuell med ny film om ...

Aktuellt
14 mar 2025

Så ska Östersund få personalen att stanna

Positiv utveckling i personalomsättningen bland akademiker i Östers...

Aktuellt
12 mar 2025

Håller Umeå på att bli mer utsatt för gängkriminalitet?

Umeå har hittills inte haft lika stora problem som andra städer – m...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.