Hur kan vi förstå vår tids hunger och hur styr politiken vem som kan äta sig mätt, och vem som inte kan det. Det är bärande frågor i Elina Pahnkes nya bok Alla ska äta.
Fakta: Elina Pahnke
Gör: Journalist och författare.
Aktuell: Med boken Alla ska äta: Om mat, makt och moral.

Alla ska äta. Bild: Ordfront förlag
Där undantas inte socialtjänsten, förklarar Elina Pahnke. I boken besöker hon bland annat en kyrka som har en ekonomisk mottagning. Flera har sökt sig dit efter att ha blivit orosanmälda av socialtjänsten i samband med biståndsansökningar.
– Man kan säga att olika institutioner och välfärdsinstanser blir en slags förlängning av en repressiv politik.
Elina Pahnke pekar också på en slags ansvarsförskjutning, där hon menar att den politiska makten gradvis har backat undan och i stället knuffat fram andra aktörer.
– Politiken har börjat förlita sig på civilsamhället och andra platser som uppkommer till följd av nöd, till exempel subventionerade matbutiker, i stället för att upprätta en struktur som är inbyggd i samhället.
Vem tycker du ska läsa boken?
– Jag tänker att den kan riktas till alla som känner att det skaver i dagens berättelse om samhället, och som önskar något annat. Jag hoppas framför allt att boken kan fungera som en utgångspunkt för ett bredare samtal.