Uppsökande och förebyggande verksamhet är kärnan i arbetet med att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Därför behövs en lagändring, menar Acko Anarberg, socialpolitisk talesperson för Kristdemokraterna.
Anne Ralf Hållbus
Reporter
4 maj 2022
Acko Ankarberg, socialpolitisk talesperson, Kristdemokraterna
Vad anser ditt parti är viktigast för att stoppa rekryteringen till kriminella gäng?
– Goda uppväxtvillkor är en grundläggande faktor och att barn får en möjlighet till stabila relationer i familjen. Det är avgörande för att föräldrarna ska upptäcka riskbeteenden, inte bara för kriminalitet utan även missbruk och psykisk ohälsa, tre faktorer som ibland går hand i hand. Därför vill vi satsa på föräldrastödsprogram som har visat sig ha god effekt för att mota olika typer av riskbeteenden. Vi vill både ha generella program som riktar sig till alla föräldrar och barn, och selektiva stöd som riktar sig till utåtagerande barn. Programmet ska kombineras med en uppsökande verksamhet i utsatta områden.
– Vi menar också att det behövs fler öppna vårdformer eftersom en del personer inte har tillit till socialtjänsten. Det är förstås ogrundat, men det innebär inte att det inte är ett reellt problem. Hålls barnen undan från socialtjänsten trots att de har problem, sviker vi barnen. Dessutom får föräldrar inte chans att upptäcka att socialtjänsten är något som ger stöd och hjälp när det behövs.
Anser ditt parti att det krävs tydligare reglering i socialtjänstlagen av socialtjänstens brottsförebyggande arbete?
– Ja. Att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng är högsta prioritet för oss. Först när gängen inte kan rekrytera kommer våldet att upphöra. Uppsökande och förebyggande verksamhet är kärnan i detta. Därför behövs en lagändring.
Ska staten bidra med resurser till förebyggande arbete för barn och unga, eller är det kommunernas ansvar?
– Socialtjänsten är kommunernas ansvar och så menar vi att det ska vara även fortsatt. Men staten behöver bidra med resurser. Det gjorde vi i den budget som KD, M och SD tog fram tillsammans, bland annat för föräldrastöd som vi satsade 100 miljoner kronor på för 2022. Vi vill också satsa statliga medel på kompetensförsörjning inom socialtjänsten och ett nationellt socialtjänstcentrum.
Läs mer

Filmtips: Tom Holland i stark skildring om psykisk ohälsa – med oväntad twist
Långt ifrån tidigare superhjältefilmer gestaltar Tom Holland New Yo...
Läs även

Miljardsatsning på socialtjänsten i regeringens höstbudget
När finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade budgetprop...

Nicolas Lunabba aktuell med ny personlig bok om att leva nära våldet
"Dagbok från 20-talet". Det är titeln på Nicolas Lunabbas...

Filmtips: Mänsklig historia om omänsklig behandling av frigjordhet på 30-talet
"Detta kan vara höstens bästa nordiska drama". Så skriver...

Krav i Almedalen: Max 300 elever per skolkurator
Inför en näst intill fullsatt sal i Visby diskuterades hur elevhäls...