Kan en sexualförbrytare förändra sitt beteende och återgå till ett fungerande liv? Det tror forskaren Malin Joleby som studerat internetrelaterade sexualbrott och arbetat med metoden Prevent it. Hon pekar också på statistiken.

Malin Joleby. Foto: Karolinska Institutet
Deltagarna, hittills runt 600 personer från olika delar av världen, är anonyma genom behandlingen.
– Den första studien på Prevent it visade lovande resultat. Nu håller vi precis på att avsluta uppföljande studier för att se om resultaten står sig, berättar Malin Joleby.
Går det att förändra sexualförbrytares beteende?
– Ja, det gör det. Om man tittar på statistiken så är det här en brottsgrupp med låg återfallsrisk. Sedan bygger det såklart på att personen själv vill ändra sitt beteende.
Finns det en risk att de som gått i behandlingsprogram lär sig hur man ska svara och går under radarn vid bedömning om återfallsrisk?
– Jag kan förstå den oron. Samtidigt finns det riskinstrument som baseras på statiska faktorer som ålder, antal övergrepp och typ av offer, som ska kunna visa på högre eller lägre risk för återfall. Det vill säga där bedömningen inte är avhängig av vad individen själv uppger eller hur ärliga de är.