Hur många kommuner kommer kunna upprätthålla nuvarande nivå på service under 2024? Det är huvudfrågan i den granskning av socialtjänsten som Socionomen presenterar i första numret för året. Här berättar chefredaktör Annika Sjöberg mer.
En av tre socialtjänster får mindre pengar att röra sig med under 2024, jämfört med året innan. Det visar en granskning som Socionomen gjort. I lika många kommuner får socialtjänsten oförändrade, respektive större budget jämfört med föregående år, men även i flera av dessa kommuner räcker inte pengarna för att upprätthålla nuvarande nivå på service.
Följden blir att socialtjänsten på många håll att prioritera bort förebyggande insatser, daglig verksamhet för funktionshindrade och annat som inte är lagstadgat. Pengarna räcker helt enkelt inte. Så här ser det ut, samtidigt som vi har en våldsvåg som sveper över landet och den politiska debatten lyfter det tidiga, förebyggande arbetet mer än någonsin.
I vår budgetenkät, som gått ut till alla landets kommuner, vittnar en del av svaren om en frustration och i vissa fall uppgivenhet. Flera respondenter menar att om budgeten fortsätter att minska måste förväntningarna på socialtjänsten från såväl politiker som medborgare förändras.
Vill vi ha en bra socialtjänst, som på riktigt fungerar som samhällets skyddsnät och som förmår att finnas där för dem som behöver stöd, så kostar det. Och om vi inte satsar på förebyggande arbete så kommer prislappen att bli väldigt hög på sikt, både i kronor och ören, och i mänskligt lidande. Det här vet förstås våra politiker, ändå väljer många att stoppa huvudet i sanden.
Hela resultatet av undersökningen kan du läsa om i det här numrets tema. Här på socionomen.se kan du också ta del av svaren på kommunnivå. Där kan du också se vilka kommuner som ger socialtjänsten ökade anslag. För de finns ju också, vilket är viktigt att påpeka. I dem är det framför allt barn och unga som får större resurser. Återstår att se om det mesta äts av fler dyra institutionsplaceringar, eller om en del kan också gå till just det tidiga och förebyggande arbete som de flesta ändå tycks vara överens om behövs.
Här finner du fler temaartiklar:
Läs mer
Läs även
"Vi drar en suck av lättnad… för ett tag"
Socionomens chefredaktör kommenterar beskedet om anmälningsplikt, s...
"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?
Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...