Det finns tydliga kopplingar mellan ekonomisk utsatthet, psykisk ohälsa och förhöjd risk för suicid. Det visar en ny undersökning som Socialstyrelsen har gjort.
Tommy Johansson
Reporter
25 okt 2023
Gettyimages
Foto
25 okt 2023
De personer som fick ekonomiskt bistånd under 2020 var i högre grad i kontakt med specialistpsykiatrin på grund av psykisk ohälsa än befolkningen i övrigt. Det visar en ny studie som Socialstyrelsen har presenterat. Gruppen löpte sex gånger högre risk än andra att hamna på sjukhus efter suicidförsök eller annan avsiktlig självskada.
– Den här studien bekräftar vikten av att de som i sin yrkesroll inom socialtjänsten möter personer i ekonomisk utsatthet verkligen frågar om psykisk ohälsa och eventuella tankar på suicid, säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig i psykiatri, som lett studien.
LÄS OCKSÅ >>> Stadsmissionens insatser har ökat för nästan alla utsatta grupper
– Intrycket är att det inte i tillräckligt hög grad görs idag. Och även det omvända, att sjukvården och särskilt specialistpsykiatrin, ställer frågor om patienternas ekonomiska situation, säger hon.
Det är särskilt viktigt, menar Ylva Ginsberg, eftersom det här kan vara svårt i dubbel bemärkelse att prata om för dem som drabbas, då både ekonomiskt utsatthet och tankar på suicid är förenat med skuld och skam.
Datan som studien bygger på kommer från Socialstyrelsens register över ekonomiskt bistånd, patientregistret och dödsorsaksregistret.
LÄS OCKSÅ >>> Kris råder i ekonomin men allt färre lever på försörjningsstöd – hur går det ihop?
Läs mer
Läs även
Knivskuren socialsekreterare var rädd för klienten
I oktober knivskars en socialsekreterare i Mellerud i ett möte med ...
Nordmaling tar över Bjurholms socialtjänst
Socialchefen: "Vi skulle aldrig klara omställningen till nya s...
Skarp kritik mot digital terapeututbildning på 16 veckor
"Bedrägligt", säger SSR Psykoterapeutföreningen om online...
Socialtjänsten kommer inte behöva rapportera in papperslösa
Skola, sjukvård och socialtjänst kommer inte omfattas av anmälnings...