Medlare runt om i landet är kritiska till att medling vid brott används olika beroende på var i Sverige man befinner sig. Johanna Kumlin, enhetschef på Socialstyrelsen, svarar.
Tommy Johansson
Reporter
30 jan 2023
Det yttersta ansvaret för att medling vid brott tillämpas i Sverige faller i dag under varje kommuns socialnämnd. Det har i praktiken lett till att metoden används i olika utsträckning, beroende på vilken kommun man bor i.
Medlare runt om i landet är kritiska och efterfrågar en nationell samordning. Varken Brottsförebyggande rådet, som saknar sakkunniga i ämnet, eller Socialstyrelsen, som har i uppdrag att stödja huvudmän inom den sociala barn- och ungdomsvården, vet hur man ska möta behovet.
– Socialstyrelsen har inte någon aktuell bild om hur medling vid brott utformas eller fungerar i Sverige idag då vi inte har undersökt frågan på nationell nivå, säger Johanna Kumlin, enhetschef för kunskapsutveckling på Socialstyrelsen.
– Det är en kunskap som skulle behöva utvecklas för att se om, och hur medling skulle kunna förbättras.
LÄS OCKSÅ >>> De hjälper förövare och brottsutsatta att mötas för läkande samtal
Hon nämner att Socialstyrelsen i mars 2020 sökte efter forskning kring just detta men att man inte nådde den framgång man hade önskat. Man fann två systematiska översikter som hade gjorts kring medling vid brott, en från Irland och en från Kanada. Båda tveksamma, förklarar Johanna Kumlin.
– Vi har inte publicerat resultaten eftersom vi bedömde att de var svåra att generalisera till svensk kontext samt att studierna i översikterna var metodologiskt bristfälliga.
Socionomen har ställt frågan men det är i dag oklart om Socialstyrelsen avser att se över möjligheten kring att införa nationella riktlinjer för medling vid brott.
VILL DU PRENUMERERA? >>> Här finns all information
Läs mer
Läs även
”Rådet är att blanda, blanda, blanda”
Forskning slår fast: Kommunikation och mixade grupper nyckelfaktore...
Så tar socialtjänsten i Härryda plats i samhällsplaneringen
Har arbetat vidare med ett koncept som startade redan för 16 år sed...
”Den relationsskapande delen har ibland saknats”
Stockholms socialtjänstinspektörer berättar om de största utmaninga...
Så kortade Järva ner utredningstiden med hälften
Tätare träffar och ett tvärprofessionellt arbetssätt. Resultatet: U...