Uppväxtmiljö, föräldrar, sociala nätverk – hur stor påverkan får det egentligen för vår framtid, och vad kan vi själva göra åt det? Det är en frågorna vi ställer i senaste numret av Socionomen, där vi fördjupar oss i de ojämlikheter som uppstår till följd av detta. Här berättar vår chefredaktör Annika Sjöberg mer.
Annika Sjöberg
Chefredaktör
26 okt 2022
De flesta har nog någon gång fantiserat om hur livet skulle se ut om man fötts av några andra föräldrar på en annan plats och kanske i en annan tid. Vilka hade du umgåtts med? Hade du haft samma yrke? Och hur hade dina normer och värderingar sett ut? Några rätta svar får vi förstås inte men som tankeexperiment är det ändå intressant.
Vi vet att de personer som blir våra föräldrar har stor betydelse för vilka individer vi blir, men det har även det område där vi bor och lever. Där hittar vi våra vänner, får förebilder och formas av det sociala kapital som råder i området. Och därför påverkar ditt postnummer vilket liv du kommer att leva och vilka dörrar som öppnas för just dig.
I det här numrets tema fördjupar vi oss i hur ojämlikheter cementeras då vi människor gärna håller våra egna om ryggen, rekryterar i våra egna nätverk, stöttar och tipsar om utbildningar, bostäder och förmedlar förväntningar på livet i allmänhet. Det säger sig självt att är många av de vuxna runt omkring dig arbetslösa eller i låglöneyrken blir effekten en annan än om du är omgiven av tjänstemän med universitetsutbildning.
VILL DU PRENUMERERA? >>> All information här
Trots att vi vet om detta så utgår mycket av det sociala arbetet från individen, inte kollektivet och den ojämlikhet som i många fall ligger till grund för de sociala problem vi ser.
Det här berör även Alain Topor, professor vid universitetet i Agder, i sin krönika om psykisk ohälsa på sidan 67. Har vi verkligen formulerat problemen rätt när statistiken visar att en tredjedel av pojkarna och över 40 procent av flickorna i elvaårsåldern har sådana problem med psykisk ohälsa att de själva eller deras omgivning lider av dem? Det tål att tänkas på.
Så låt oss försöka med ytterligare ett tankeexperiment. Tänk om det sociala arbetet kunde fokusera mer på det kollektiva samhällsbygget, på förebyggande insatser och om att på allvar ge människor mer likvärdiga möjligheter i livet. Tänk om.
FÖR DIG SOM ÄR PRENUMERANT
Tema: Livets lotteri – så påverkas vår framtid av platsen där vi växer upp: ”Massa faktorer”
Tema: Politikernas löften om ”utsatta områden” – vad betyder det egentligen?
Tema: Varierande syn på social segregation i Sverige – detta har vi lärt oss genom åren
Tema: Tre röster om hur man når goda kollektiva insatser: ”Kärnan i arbetet är närvaro”
Läs mer
Filmtips: Norénskt julfirande i finsk arbetarklassmiljö
Mörkt, varmt och humoristiskt i Tia Kouvos debutlångfilm Family Tim...
Läs även
"Vi drar en suck av lättnad… för ett tag"
Socionomens chefredaktör kommenterar beskedet om anmälningsplikt, s...
"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?
Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...