Under de senaste åren har vissa lagändringar gjorts för att stärka tryggheten och stabiliteten för placerade barn. Elin Torebring, jurist på Socialstyrelsen, berättar om hur reglerna för vårdnadsöverflyttning till familjehemsföräldrar förändrats
Fredrik Rubin
Reporter
30 maj 2022
Jens Magnusson
Illustration
30 maj 2022
Den 1 mars 2021 trädde de nya reglerna i kraft. De innebär en skyldighet för socialnämnden att efter att ett barn varit placerat i samma familjehem under tre år årligen överväga om det finns skäl att ansöka om vårdnadsöverflyttning.
– Socialnämnden var även innan skyldig att överväga vårdnadsöverflyttning efter tre år. De kompletterande reglerna innebär alltså en skyldighet att överväga vårdnadsöverflyttning årligen efter denna tidpunkt, säger Elin Torebring och fortsätter:
– Sedan ska det sägas att det inte finns något hinder att överväga vårdnadsöverflyttning innan tre år passerat, eller oftare än en gång per år. Utgångspunkten är att det ska göras så snart det finns ett behov.
Nytt var även tillägget om vilka omständigheter som socialnämnden särskilt ska beakta i sitt övervägande. Det handlar om barnets och familjehemsföräldrarnas inställning till en vårdnadsöverflyttning, barnets relation till familjehemsföräldrarna och deras förmåga att tillgodose barnets behov av en trygg och god uppväxt.
– Men också familjehemsföräldrarnas inställning till, och förmåga att tillgodose barnets behov av kontakt med sina föräldrar och andra närstående. Liksom barnets egen relation till sina föräldrar ska beaktas. En vårdnadsöverflyttning ska göras när det är uppenbart bäst för barnet.
I skrivande stund finns ett lagförslag om att skyldigheten att överväga vårdnadsöverflyttning ska tidigareläggas, till efter två års placering i samma familjehem och därefter årligen. Det föreslås träda i kraft i juli i år. Samtidigt pågår en utredning som ska redovisas senast den 20 december 2022.
– Den handlar om vikten av trygghet och kontinuitet för barn i utsatta situationer. I uppdraget ingår bland annat att ta ställning till om förutsättningarna för vårdnadsöverflyttning bör ändras för att tillgodose familjehemsplacerade barns rätt till trygghet och stabilitet.
Läs mer
Läs även
Här tänker 60 hjärnor tillsammans för bättre samarbete
Negativ stämpel fick Grums att agera – nu har kommunen vänt utveckl...
Efter många års kamp fick Blanca förstahandskontrakt genom ny modell
Stadsmissionen testar ny modell för socialt hållbara bostäder i pr...
Dans som positiv motkraft för skolelever med psykisk ohälsa
Skolkuratorn: "Det finns en glädje i att nå ut på ett annat sä...
Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet
Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...