Var du bor avgör vilken typ av stöd du kan få. Så ska det inte vara, menar socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M).
Fredrik Rubin
Reporter
28 nov 2024
– Utgångspunkten måste vara att oavsett var man bor i Sverige så ska man ha rätt till samma stöd och hjälp. Det ska inte vara så att det påverkas av hur kommunen ser på vad man har rätt till. Samtidigt vet vi att det ser väldigt ojämlikt ut, vi måste säkerställa och arbeta för att det ska bli mer jämlikt, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Vems är ansvaret för ojämlikheten?
– De 290 kommunerna har ett kommunalt självstyre. I det ingår även socialtjänsten. Vi har en lagstiftning som ligger till grund, som reglerar det nationella ansvaret. Nu ställer vi om till en ny socialtjänstlag som ska ge andra förutsättningar. Den ska möta dagens behov på ett helt annat sätt än den tidigare lagen som skrevs när samhället såg annorlunda ut.
LÄS OCKSÅ >>> Glesbygdens socialtjänst tvingas vara kreativ

Camilla Waltersson Grönvall. Foto: Regeringskansliet
Hur ska små kommuner kunna uppfylla nya lagens ska-krav?
– Här är det viktigt att alla kommuner gör sin egen analys och arbetar för att bygga upp förutsättningarna. Det var en anledning till att vi gett finansiering så att varje kommun kunnat anställa en person för att implementera den nya lagen.
Är kommunsammanslagning eller samarbete vägen framåt?
– Jag har inte rätten att, och ska inte säga hur olika kommuner ska arbeta. Men jag möter många kommuner som beskriver att man ser olika slags samverkan som en helt nödvändig väg framåt för att kunna utveckla socialtjänsten, vilket jag även hör SKR säga.
Barn som omhändertas i glesbygd placeras inte sällan många timmars bilresa hemifrån. Hur ser du på ojämlikheten beroende på var man växer upp?
– Det är en i allra högsta grad relevant fråga. Vi ser att hela vårdkedjan som ska finnas runt barn brister i många delar, det är därför vi ser över hela den. Familjehemmen har en särskild betydelse där vi satsat extra resurser och arbetar för att stärka dessa och få fler familjehem på plats, säger Camilla Waltersson Grönvall.
Fredrik Rubin
Reporter
28 nov 2024
Läs mer
Läs även

Panelen: Så jobbar vi med existentiell hälsa
"Behovet av att få samtala om existentiella frågor har funnits...

”Mening är som en krockkudde mot psykisk ohälsa”
Både i forskningen och i sina egna terapier ser Christina Lloyd att...

Så öppnar du för samtal om andlighet
Många vågar inte prata om sin andlighet för man är rädd att bli döm...

Hur ska fler kunna finna meningen med livet?
Allt fler svenskar upplever livet som meningslöst. Behovet: En god ...