Tillsammans med Stockholm var Helsingborgs stad först i landet att hoppa på Bostad först. I dag tas ett omtag efter att man tillfälligt hamnat ur kurs. Johanna Bobin och Mathias Johansson ingår i teamet som sätter hyresgästen först.
Johanna Bobin och Mathias Johansson gör regelbundet hembesök hos dem som fått lägenhet genom Bostad först.
Hyresgarantin är en metod som Helsingborg stad använder sig av inom programmet för att skapa en trygghet för hyresvärdarna. Från att hyresgästerna tidigare fick ett förstahandskontrakt från början handlar det i dag om ett andrahandskontrakt i kommunal regi under ett år. Därefter införs en hyresgaranti med en månads uppsägningstid. Efter två år övergår lägenheten till ett helt vanligt förstahandskontrakt.
– Förändringen kom till med förhoppningen att locka fler hyresvärdar att våga ge fler lägenheter till programmet, vilket vi lyckats med.
LÄS OCKSÅ >>> Bostad först – men bara för några få: ”Vi är sämst i klassen”
För Mathias del är hans egen bakgrund en källa till förståelse och kunskap. Faktum är att han själv levt som hemlös och kriminell under flera år.
– Jag började min yrkesresa i KRIS där jag arbetade som stödperson till killar som precis muckat från fängelse och som fick ett tillfälligt boende. Sen var det personer inom socialförvaltningen som uppmärksammade mitt arbete och tyckte att jag skulle passa att arbeta inom förvaltningen, säger Mathias.
Först arbetade han med träningslägenheter i trappstegsmodellen, men kom snart att också arbeta med Bostad först, vilket han gör på heltid sedan 2021.
– Egentligen är det samma målgrupp som när jag arbetade i trappstegsmodellen. Skillnaden är att i den ena boendeformen måste du förtjäna sitt boende, här är bostaden din rättighet.
Mathias berättar att han själv har erfarenhet att ta sig upp för trappstegen, något som ibland krävde både lögner och manipulation av systemet.
– Det räckte med att man gjorde något för att straffa ut sig, och när något gick fel tvingades man flytta runt. Här kan du i stället lägga fokus på rätt saker. Tryggheten i vetskapen att du har ett hem gör att du inte behöva tassa på tå eller ljuga.
Hur använder du din erfarenhet?
– Den kan både användas som motivation: ”Klarar jag det, så klarar du det”. Sedan vet jag vilken skillnad det gör att ha ett eget hem, säger Mathias och fortsätter:
– Man utvecklar också en personlighet som hemlös och missbrukare för att kunna ta sig fram. Jag kan med min bakgrund märka om det är Kalle jag pratar med, eller om det är den där personligheten, vilket kan underlätta.
Innan någon beviljas att ingå i Bostad först görs djupgående intervjuer för att undersöka om personen är redo att ta emot stöd, betala hyran och bo på egen hand.
När en person beviljas att ingå i Bostad först är det först efter djupgående intervjuer för att bedöma är redo att ta emot stöd, betala hyran och bo på egen hand. Därefter görs ett gediget förarbete tillsammans med personen innan den flyttar in.
– Sedan är det viktigt att komma ihåg att omkring 20 procent inte är rätt för Bostad först. Dem måste man våga erbjuda något annat. Man måste ha ett boende för den gruppen där stödbehovet är för stort, säger Johanna och fortsätter:
– Det vi sett som inte fungerat är när individen som fått en nyckel, låst dörren och inte tagit emot stöd. Och sen inte kunnat hantera en egen bostad.
Hur löser ni det när ni blir utelåsta?
– Det handlar om att etablera och arbeta med relationen för att kunna se vad hyresgästen vill. I början kan det vara problematiskt att man inte vill ha kontakt, man har snurrat i det här systemet länge och vill bara stänga ute omvärlden, säger Mathias och får medhåll av Johanna.
– Om vi lyckas skapa en relation och tillit så har vi och hyresgästen samma målsättning, att de ska behålla lägenheten. Det är en väldigt bra grund till ett bra möte och det är den känslan som boendestödjarna lyckas förmedla, säger Johanna.
VILL DU KANSKE PRENUMERERA PÅ SOCIONOMEN? Här finner du all information