Anne Ralf Hållbus

Reporter

5 maj 2022

Lena Alriksson

Fotograf

5 maj 2022

5 maj 2022

TEMA: TIDIGA INSATSER

Rinkebymodell gav socialtjänsten ett ansikte i riskområdet Araby

Vid varje besök har socialrådgivarna med sig ett inplastat A4 med bubblor med frågor att ta upp, sådant som brukar dyka upp i den ålder barnen befinner sig. Många av ämnena är vardagliga, andra är svåra – som nedstämdhet eller våld.
opinion-sign
Det här är andra delen i vårt tema om tidiga insatser för att förebygga kriminalitet.

I Araby utanför Växjö arbetar man efter programmet Tillsammans för en trygg start som utvecklats utifrån Rinkebymodellen. Numera erbjuds alla nyblivna föräldrar hembesök av BVC-sköterskor i sällskap av en socialrådgivare.

Anne Ralf Hållbus

Reporter

5 maj 2022

Lena Alriksson

Fotograf

5 maj 2022

5 maj 2022

En solig fredagsförmiddag i mars i Araby i småländska Växjö är det inte svårt att se den goda tanke som en gång låg bakom miljonprogrammets bostadsbyggande:

Ljus och rymd. Skogspartier och idrottsplaner. Och mitt i området skola och förskolor, omgivna av låga flerfamiljshus med ljusputsade fasader.

Fram till hösten 2021 tillhörde Araby landets så kallade särskilt utsatta områden. I dag har utsattheten minskat och Araby klassas som ”riskområde”. Här bor 6 549 personer. Drygt 75 procent har utländsk bakgrund. Sysselsättningsgraden är 60,5 procent, att jämföra med 79,1 procent i Växjö totalt (statistik från 2019). Medelåldern är lägre än i många andra delar av kommunen, barnfamiljerna många.

LÄS OCKSÅ >> Tema: Tidiga insatser – Vem blir kriminell?

LÄS OCKSÅ >> Så vill politikerna stoppa rekryteringen till kriminella gäng

En av dessa familjer består av Susanna och Simon Elbrink och deras dotter Signe, fyra månader gammal. Precis som alla förstagångsföräldrar i Araby har de erbjudits stöd inom programmet Tillsammans för en trygg start. Och precis som nästan alla har de tackat ja.

– Vi fick erbjudandet redan när Susanna var gravid och besökte barnmorskemottagningen på familjecentralen. Det har varit jättebra. Det kan vara tufft ibland att bli förälder, allt är så nytt och man har så många frågor. Alla som får barn borde få samma stöd, inte bara vi i Araby, säger Simon Elbrink när vi sitter i köket i familjens nyrenoverade tvårumslägenhet.

I dag är det tredje gången Simon, Susanna och Signe får besök av socialrådgivare Helena Hjertberg och BVC-sjuksköterska Julia Gunnarsson från Araby Familjecenter. Eftersom Signe har hunnit bli fyra månader kretsar dagens samtal mycket kring språk och kommunikation. Om hur viktigt det är som förälder att prata mycket med sitt barn; att ge ord åt det barnet ser och upplever långt innan det kan tala själv.

– Har ni börjat läsa för Signe än, undrar Helena och Simon berättar att han läst Mamma Mu och att Signe skrattade och log hela tiden när han gjorde olika röster. Nu tar Helena upp en färgglad pekbok om Molly Mus. Signe sitter i pappas knä och tittar och lyssnar med stort intresse när Helena dialogläser.

Sedan är det dags för Signe att vägas och mätas av Julia, medan Helena pratar vidare med hennes föräldrar om språkutveckling, om sömn och om hur viktigt det är att få tid tillsammans som vuxna:

– När ni mår bra så mår Signe bra. Och när Signe mår bra så mår ni bra. Ni är som ett litet system som hänger ihop.

Dagens besök hos familjen Elbrink tar nästan en och en halv timme och promenaden tillbaka till Araby Familjecenter tio minuter. Vart och ett av veckans tio hembesök ska ta ungefär två timmar, inklusive förberedelser och transport.

När vi kommit tillbaka till familjecentralen ansluter Camilla Kronholm, som liksom Helena Hjertberg har titeln socialrådgivare. De båda representerar socialtjänsten i arbetsgruppen, som dessutom består av två barnmorskor, två förskollärare och fyra barnsjuksköterskor.

– Jag tror faktiskt att vi har världens roligaste jobb. Det ger så otroligt mycket att jobba på det här sättet, säger Helena Hjertberg och Camilla Kronholm håller med:

– De allra flesta föräldrar uppskattar att vi kommer hem, att vi tar oss tid och kan svara på deras frågor. Vi upplever att många inte är lika rädda för socialtjänsten, att den har fått ett ansikte. Om någon är orolig när vi kommer kan vi förklara vad vi jobbar med och att vi har samma mål som alla föräldrar: att barnet ska må bra.

Nästan alla familjer tackar ja till hembesök av socialrådgivarna Helena Hjertberg och Camilla Kronholm. Foto: Lena Alriksson

Helena Hjertberg och Camilla Kronholm började arbeta med hembesök för sex år sedan, då Araby blev först i landet med att anamma den numera rikskända Rinkebymodellen.

2016 beslöt Växjö kommun tillsammans med region Kronoberg att införa ett utökat hembesöksprogram i Araby, vilket man nu även har gjort i Lammhult och Braås. Sedan två år ingår Araby också i det nationella projektet Tillsammans för en trygg start (se faktaruta i slutet av artikeln).

– Den stora skillnaden efter 2016 är att vi inte längre har myndighetsutövning. Tidigare hade vi dubbla uppdrag – vi arbetade både med utredningar och med förebyggande arbete. Det blev inte bra, det krockade, berättar Helena Hjertberg.

Det utökade hembesöksprogrammet i Araby erbjuds alla som väljer familjecentralens BVC och får barn för första gången. De som har äldre barn men får sitt första barn i Sverige erbjuds också utökat stöd, liksom de som flyttar till Araby med barn yngre än åtta månader.

Förra året, 2021, ingick 48 nyfödda barn i programmet. Antalet varierar, året innan var de 74. De familjer som tackar ja – och det är i princip alla – får träffa dem som jobbar på Araby Familjecenter redan vid besöket på barnmorskemottagningen i graviditetsvecka 34.

– Det första besöket tillsammans med barnmorska och BVC-sjuksköterska har lett till att vi lättare får kontakt med blivande föräldrar. De kommer hit för att träffa barnmorskan, som presenterar oss andra. Vi pratar om hur man förbereder sig för att bli förälder, vilka känslor man kan ha, berättar Camilla Kronholm.

De följande träffarna sker när barnet är nyfött, sedan två, fyra, åtta, tio och femton månader. Vid sista besöket, som är på Familjecenter, är barnet runt två år.

– Att träffas hemma hos familjerna är frivilligt, om det inte fungerar ses vi på familjecentralen istället. Men de flesta uppskattar att vi kommer hem.

Vid varje besök har socialrådgivarna med sig ett inplastat A4 med bubblor med frågor att ta upp, sådant som brukar dyka upp i den ålder barnen befinner sig. Många av ämnena är vardagliga, andra är svåra – som nedstämdhet eller våld.

– Att det också finns jobbiga saker på menyn gör att det normaliseras. Familjerna ser att det här är något vi pratar med alla om, då blir det lättare att ta upp, säger Helena Hjertberg.

Hur gör man med sekretessen i en verksamhet med flera olika professioner? Det är en fråga som skulle kunna vara svårlöst, men Helena Hjertberg och Camilla Kronholm upplever det inte som ett problem:

– Sekretessen mellan oss socialrådgivare å ena sidan och barnmorskor och BVC-sjuksköterskor å andra sidan gäller alltid. Men hembesöken gör vi tillsammans och alla hör vad som sägs. Och om vi träffar en familj själva och får reda på något som är viktigt för BVC att veta, så frågar vi om det är OK att berätta. Det brukar det vara. Ibland händer det att en förälder ber oss föra vidare något som hen inte orkar berätta själv.

Många av familjerna är nyanlända och har inte hunnit lära sig svenska. Då krävs telefontolk, vilket gör samtalet svårare. Här är dockan i naturtrogen bebisstorlek till hjälp; den kan användas till att visa och demonstrera när det gemensamma språket inte räcker till.

– Vi lägger mycket fokus på samspelet mellan förälder och barn. Pratar om vad barnet visar och hur man svarar som förälder. Mycket fokus ligger också på att benämna och berömma det som fungerar bra. Så att föräldrarna känner sig trygga, det är ju det som är vårt mål.

TILLSAMMANS FÖR EN TRYGG START

• Tillsammans för en trygg start inleddes 2019 på uppdrag av regeringen för att nå föräldrar och barn i socioekonomiskt utsatta grupper; att stötta och skapa tillit till föräldraskapet och till det svenska samhället med den service som finns.

• Programmet har tagits fram och drivs av Socialstyrelsen. Utgångspunkten är utökad barnhälsovård enligt Rinkebymodellen, men med viktiga tillägg:

• Den första kontakten tas redan på MVC när mamman är i vecka 34 av graviditeten.

• Det sista besöket sker när barnet är runt två år.

• Tandvård och information om munhälsa ingår i programmet.

• Förutom Araby i Växjö ingår följande områden i programmet: Skäggetorp i Linköping, Jakobsgårdarna i Tjärna Ängar i Borlänge samt Fröslunda i Eskilstuna.

• Programmet Tillsammans för en trygg start pågår 2021 till 2023 och utvärderas av forskargruppen CHAP vid Uppsala universitet, där man tittar på programmet ur en rad olika perspektiv.

• På andra håll i landet, till exempel Skåne och Västra Götaland, pågår andra och liknande projekt som också utgår från Rinkebymodellen.

Källor: Eva-Britt Lönnback Yilma, projektmedarbetare Socialstyrelsen. Gunilla Lönnberg, medicine doktor folkhälsovetare, Uppsala universitet.

Läs mer

Aktuellt
18 dec 2024

Filmtips: Norénskt julfirande i finsk arbetarklassmiljö

Mörkt, varmt och humoristiskt i Tia Kouvos debutlångfilm Family Tim...

Socialt arbete
18 dec 2024

Man särskilt förordnad vårdnadshavare till 28 barn – hur funkar tillsynen?

Vi går i genom hur utnämning och tillsyn för att se hur systemet fu...

Ny forskning
16 dec 2024

Permanent utanförskap vanligare bland tonårsplacerade pojkar

Forskaren: "Sverige, i egenskap av ställföreträdande förälder,...

Läs även

Socialt arbete
18 dec 2024

Man särskilt förordnad vårdnadshavare till 28 barn – hur funkar tillsynen?

Vi går i genom hur utnämning och tillsyn för att se hur systemet fu...

Socialt arbete
5 nov 2024

Här tänker 60 hjärnor tillsammans för bättre samarbete

Negativ stämpel fick Grums att agera – nu har kommunen vänt utveckl...

Socialt arbete
18 sep 2024

Efter många års kamp fick Blanca förstahandskontrakt genom ny modell

Stadsmissionen testar ny modell för ­socialt hållbara bostäder i pr...

Socialt arbete
14 aug 2024

Dans som positiv motkraft för skolelever med psykisk ohälsa

Skolkuratorn: "Det finns en glädje i att nå ut på ett annat sä...

Socialt arbete
26 jul 2024

Sommarspecial – 3 av våra mest lästa artiklar sedan årsskiftet

Psykoterapiprogrammet och hur man skyddar sig på nätet är frågor so...

Socialt arbete
7 jun 2024

På Ringövarvet i Göteborg får både människor och båtar nytt liv

Här får man arbetsträna i en klassisk göteborgsk industrimiljö – me...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.