Av:Jenny Palmqvist

Webbredaktör för Socionomen

23 apr 2021

23 apr 2021

Experten: ”Hårdare straff kan inte lösa det här”

Regeringen presenterar flera förslag till straffskärpningar som ett led i att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Men skärpta straff är inte hela lösningen, säger Margareta Hydén.

Av:Jenny Palmqvist

Webbredaktör för Socionomen

23 apr 2021

23 apr 2021

LÄS MER: Gör om och gör rätt Jämställdshetsmyndigheten!

På mindre än tre veckor har fem kvinnor mördats av sin sambo eller partner, och frågan om mäns våld mot kvinnor har åter aktualiserats.

I en debattartikel, publicerad i Aftonbladet 22 april, föreslår justitieminister Morgan Johansson och jämställdhetsminister Märta Stenevi bland och annat att straffet för grov kvinnofridskränkning ska skärpas och ge minst ett års fängelse. Och i en direktsänd presskonferens på fredagsförmiddagen presenterade regeringen förslag på ytterligare straffskärpningar efter morgonens partisamtal.

Margareta Hydén, professor i socialt arbete och profilerad på kvinnovåld, menar att mäns våld mot kvinnor inte kan lösas enbart genom straffrättsliga åtgärder. Hon efterlyser långsiktighet, utbildning och en djupdykning i den enorma kunskapsbank av forskning som redan finns om kvinnofrid och barnfrid.

– Klart att Morgan Johansson måste säga något om straff och Märta Stenevi måste säga något om jämställdhet. Men nu måste det långsiktiga arbetet komma igång. Att mäns våld mot kvinnor nu tenderar att bli de snabba utspelens område är förfärligt, säger hon.

Att ge ett kännbart straff är ett sätt att markera mot förövarna, och ger samtidigt polisen ökade möjligheter att faktiskt utreda kvinnofridsbrott, resonerar Margareta Hydén. Men om vi tror att enbart straff ska lösa frågan har vi inte kommit långt, säger hon.

– Socialt och förebyggande arbete måste bedrivas utifrån kunskap. Och det finns kunskap om kvinnofrid och barnfrid så det rinner över, men den är otillgänglig för dem som ska jobba med frågan.

Margareta Hydén efterlyser därför bästa tillgängliga kunskap, vilket hon också skriver i debattartikeln ”Gör om och gör rätt Jämställdhetsmyndigheten!” i dagens Socionomen, där hon vänder sig till Jämställdhetsmyndigheten med konkreta förslag på en rad åtgärder som måste till för att Sveriges socionomer ska få just bästa tillgängliga kunskap.

Sverige anses vara världens mest jämställda land, ändå toppar vi EU-statistiken över mäns våld mot kvinnor?

– Det är helt obegripligt att det är på det viset. Vi har lagt alla ägg i jämställdhetskorgen, men pappadagar och en aktiv jämställdhetspolitik har inte löst problemet. Kanske måste ”vi” få sörja det ett tag, men sen måste vi göra om – och göra rätt!

 

REGERINGENS FÖRSLAG TILL ÅTGÄRDER MOT KVINNOVÅLD

  • Straffet för grov kvinnofridskränkning skärps från 9 månader till ett år
  • Utvidgat kvinnofrids-brottförtal och förolämpning.
  • Utvidgat kontaktförbud där elektronisk övervakning (fotboja) blir en förstahandsåtgärd.
  • Skärpa straff för överträdelse av kontaktförbud.

 

 

 

 

Läs mer

Tendens
11 dec 2023

Ny kunskap om riskgrupper och mörkertal inom spelberoende

Ny forskning ringar in skillnader mellan män och kvinnor. Anna Gord...

Nyheter
8 dec 2023

Ny satsning hjälper hemlösa barnfamiljer till förstahandskontrakt

Under året har Skåne Stadsmission startat upp initiativet Barns bos...

Socialt arbete
6 dec 2023

Papporna som bryter mönstret i Göteborgs förorter

Männen är själva uppvuxna med traditionella könsroller. Med mammor ...

Läs även

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.