I tredje numret av Socionomen är det fullt fokus på socionomutbildningen. Vissa hävdar att utbildningens utformning är bra, andra hävdar raka motsatsen. Hur ser argumenten ut? Missa inte heller porträttet med Simon Dymér och terapeuten Fanny Marell, vars första tid präglades av sex månaders tystnad – innan allt lossnade.
Annika Sjöberg
Chefredaktör
25 apr 2023
Våren är här och i vanlig ordning kommer maj att hasta förbi i en blinkning. Vart tar tiden vägen? Snart blommar syrenerna och en ny kull socionomstudenter har tagit sin examen.
Men hur väl rustade kommer de att vara för de arbetsuppgifter som väntar? Frågan har diskuterats flera gånger förr men aktualiserades återigen i höstas då regeringspartierna och Sverigedemokraterna skrev in i Tidöavtalet att socionomutbildningen ska reformeras så att kriminologi, med särskilt fokus på ungas brottslighet, blir ett obligatorisktinslag i kursplanen.
Reaktionerna blev många och starka. Varför just kriminologi? Och hur blir det med alla andra viktiga frågor som socionomer ska kunna arbeta med? För det är just det som är haken – socionomutbildningen är en generalistutbildning. Att förvänta sig att nyexade efter 3,5 års studier ska kunna kliva rakt in på alla typer av jobb en socionom kan ha är helt enkelt orimligt.
INTRESSERAD AV ATT PRENUMERERA? >>> Läs mer här!
Så vad är lösningen? Mer tid i skolbänken, enligt vissa. Det och andra förslag kan du läsa mer om i det här numrets tema. Dessutom har vi blickat mot våra närmaste grannländer för att se hur socionomutbildningen ser ut där.
I det här numret kan du också läsa om den långa, och inledningsvis tysta, resa som Simon Dymér gjort tillsammans med sin psykoterapeut Fanny Marell. När de möttes första gången var Simon, som nu är nyexad socionom, en trasig tonåring som saknade all tilltro till vuxenvärlden.
Det tog över ett halvår av tystnad i terapirummet innan de hittade ett sätt att komma vidare, via ett youtubeklipp. Det är inte alla terapeuter som har det tålamodet, att inte stressa, låta förtroendet växa fram och fortsätta leta efter öppningar. Inte ge upp. Låta det ta tid, om det är vad som behövs. Och kanske är det där den största utmaningen i det sociala arbetet ligger – att få möjlighet att ge klienterna tid.
ALLA ARTIKLAR OM SOCIONOMUTBILDNINGEN HÄR
Tema: Utbildning satt under lupp – håller socionomprogrammet måttet?
Tema: Finska socionomutbildningen: Studielängden hetare fråga än kriminalitet
Tema: Politiken och akademin gjorde om ramverket för norska socionomutbildningen
Tema: ”Ghettolagar” avspeglas i Danmarks socionomutbildning – men inte via politiken
Tema: Chefer och yrkesverksamma svarar: Det anser vi om socionomutbildningen
Läs mer
Läs även
"Pengar är inte allt, men det hjälper"
Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...
"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"
Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...
Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?
Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...
”Med backspegeln som vägledning framåt”
Att jobba med människor innebär att man för en tid blir en del av a...