Även i kriser som denna är boendelösningen centrum för människors hälsa.
- Hans bror, som är taliban, bara väntar på att han ska återvända till Afghanistan och enda sättet att undfly är att gömma sig hos en gubbe i södra Sverige som utsätter honom för sexuella närmanden.
Under pandemin blir behovet av det trygga boendet extra tydligt, skriver Hans Swärd i temats forskningsartikel i samma nummer, och kristider drabbar utsatta och fattiga allra värst. De vi varken ser eller hör har förmodligen drabbats svårast. Socionomens reportageteam Katia Wagner och Åsa Sjöström har följt papperslösa Ahmad. Hans bror, som är taliban, bara väntar på att han ska återvända till Afghanistan och enda sättet att undfly är att gömma sig hos en gubbe i södra Sverige som utsätter honom för sexuella närmanden. I temareportaget lyssnar vi till Ahmads bostadslösa vardag där den största oron just nu handlar om hur han ska skydda sig och andra om han blir smittad.
På samma sätt som bostaden kan stänga sårbara grupper ute kan den låsa de allra känsligaste inne. Socionomen Claudette Skilving berättar om sin syster som insjuknade i covid-19 på äldreboendet där hon förbereddes att dö ensam och avskild. Systern klarade krisen men är fortfarande isolerad, får vi veta i temadelens sista text.
Världen står kvar och våren växlar till sommar. Semestern är inställd och matleveransen till sköra föräldrar står överst på dagordningen. Efter sommar kommer höst, jag blickar framåt och längtar – snart, snart rullar samhället igång igen…