Ny forskning röjer hinder för kunskapsutvecklingen – stämmer den med dina erfarenheter?
- Hettan i debatten ebbade så småningom ut men evidensens olösta mysterium kvarstår, likaså hur den ska implementeras.
Socialstyrelsen var missnöjd med socialhögskolornas forskning och efterlyste effektutvärderingar. Forskarna i sin tur ifrågasatte om den typ av utvärderingar som Socialstyrelsen krävde var relevanta eller ens genomförbara inom det sociala arbetet. Fler och fler socialhögskolor drogs in, Socionomen slet dag och natt med upprörda insändare, och snart hade kriget mellan högskolor och statliga myndigheter utvecklat evidensfrågan till prioritet ett på den nationella dagordningen.
Hettan i debatten ebbade så småningom ut men evidensens olösta mysterium kvarstår, likaså hur den ska implementeras. Parterna för dock numera en sansad dialog där siktet är inställt på samarbete.
I den vetenskapliga artikeln ”Att styra utan mandat att bestämma” (premiummaterial – bli prenumerant här) undersöker forskaren Harald Gegner hur regionala utvecklingsledare, som fått uppdraget att evidensbasera kommunal socialtjänst, har gjort för att följa uppdragsbeskrivningen de fått av regeringen och SKR. Målet är att klienterna ska få hjälp utifrån bästa möjliga kunskap.
Läs artikeln och återkom till mig på lena@socionomen.se: Känner du igen socialtjänstens dilemman utifrån Harald Gegners slutsatser?