Åsa Moberg: Faktaförnekare kommer alltid att finnas

Coronadebatten har varit lika giftig som kärnkraftsdebatten. Författaren Åsa Moberg drar slutsatsen att information aldrig kan övertyga en ideologiskt driven motståndare – hur faktabaserad den än är.

Åsa Moberg

Författare och journalist

10 maj 2021

10 maj 2021

I början av pandemin ­förklarade en vän att hen hade slutat prenumerera på Dagens Nyheter på grund av Peter Wolodarskis ledarsidesattacker mot Folkhälsomyndigheten. Polarisering präglade debatten under pandemins första år. Ofta framställs det som om aggressivitetsnivån var unik för denna situation. 

Då kom jag ihåg att jag själv slutade prenumerera på Dagens Nyheter på grund av akut ilska över återkommande felaktig information om kärnkraften, jag tror till och med att det hände två gånger. Ledarsidan envisades med att ignorera fakta, i synnerhet skillnaden mellan statistik och verklighet i Ryssland och Kina. 

I den frågan framträder nu ett facit: antalet reaktorer minskar i världen. Kärnkraft var ingen lyckad energisatsning. De olösta problemen med kärnvapenspridning och avfallsförvaring växer. Den civila kärnkraften avvecklas av marknadskrafterna. 

När det gäller pandemin behöver vi inte vänta ett halvsekel på ”facit”. Det kan komma snabbt, eller kanske inte alls. Eftersom ingen kan isolera enskilda faktorer i olika länders insatser för att begränsa smittan är det svårt att förstå hur forskningen någonsin ska kunna avgöra vilka åtgärder som ledde till vad. Politik och propaganda präglar både forskning och debatt. Efter ett år visar det sig att Sverige inte har haft högre dödlighet än många av de länder som stängde ner allt, och att ekonomin klarat sig nästan bäst här. 

Många tappade fattningen i den första tidens upphetsade skräck, när Anders Tegnell stillsamt hävdade att detta kanske skulle sluta ungefär likadant överallt, oavsett åtgärder. Pandemier har sin gång, som epidemiologer kan något om, i alla fall i princip. Nu vet vi att varje nytt virus har sin egen ­personlighet. Vi får lära oss Björn ­Natikko Lindblads magiska replik: ”Jag kan ha fel.” Det måste vi kunna leva med.

Coronadebatten har varit lika giftig som kärnkraftsdebatten, men den lär inte pågå lika länge. Andra nästan glömda förgiftade debatter har handlat om en svensk atombomb, om pensions­systemet ATP, om EU-medlemskap eller införande av euro. 

Dagens coronadebatt kommer inte, som kärnkraftsdebatten, att vevas vidare under ett halvt sekel. Världen förändras. Coronaåret innehöll också det konstigaste presidentval som USA genomgått i min livstid. Då fattade jag att information aldrig kan övertyga en ideologiskt driven motståndare. 

Det blev också tydligt vid anblicken av demonstranterna från ”Frihet Sverige” på Guldbron i Stockholm den 6 mars. Det finns ingen pandemi, var deras budskap. Och varför skulle det inte finnas människor som tror det, när det fortfarande finns förintelse­förnekare? Oavsett antalet sjuka och döda kommer det alltid att finnas några som vägrar inse att covid-19 finns, att dödstal är fakta. 

Vi står inför en ny epok. Själv har jag lärt mig att faktaförnekare alltid kommer att finnas. Och så har det jag alltid trott äntligen blivit ­uppenbart: pengarna i världen fördelas helt ­slumpmässigt, av regeringar, EU, banker, företag eller familjer. En låg basinkomst till alla skulle vara en rimlig följd av denna omvälvande tid.

Åsa Moberg

Författare och journalist

10 maj 2021

10 maj 2021

Läs mer

Socialt arbete
2 apr 2025

Här får klienterna beroendevård alldeles utanför dörren

På boendet Victor i Göteborg har man krokat arm med ett mobilt LARO...

Debatt
1 apr 2025

"Vi måste uppmärksamma barn med dubbla risker"

Mer behöver göras för att hjälpa barn där risk för misshandel är sä...

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Läs även

Ledare
12 mar 2025

"Vad är svaret, om inte 42?"

Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg skriver om mening, existent...

Ledare
28 jan 2025

"Hur mycket måste en socialarbetare tåla?"

Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg om otillåten påverkan och d...

Ledare
26 nov 2024

"Vi drar en suck av lättnad… för ett tag"

Socionomens chefredaktör kommenterar beskedet om anmälningsplikt, s...

Ledare
4 nov 2024

"Pengar är inte allt, men det hjälper"

Omställningen till nya SoL kommer inte bli ett lätt pussel att få i...

Ledare
24 sep 2024

"Varför är det brottsoffret som måste flytta?"

Socionomens chefredaktör Annika Sjöberg ställer sig frågande till a...

Ledare
6 aug 2024

Hur ska Kriminalvården klara uppdraget?

Kriminalvården expanderar som aldrig förr och lider av kraftig växt...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.