Louise Nelson. Foto: Gettyimages/Privat

Louise Nelson

Socionom

5 jan 2023

5 jan 2023

Krönika: ”Se över din mentala ergonomi”

Louise Nelson. Foto: Gettyimages/Privat

När arbetsuppgifterna hopar sig är det lätt att stress och ångest kommer krypande. Då är det viktigt att träna upp sin förmåga till återhämtning. Men hur gör man det? Det svarar socionomen och krönikören Louise Nelson på.

Louise Nelson

Socionom

5 jan 2023

5 jan 2023

Jul och nyår har passerat med allt vad det innebär. Min förhoppning är att ni alla kände stunder av lugn, att ni rörde er i den takt som kändes bra just då och inte i den snabba takt ni kanske lämnade arbetet med. Det kan vara svårt att stänga av jobbet när man aldrig känner sig klar, när pressen är hög och svåra beslut måste tas. Nu. Inte sen.

Därför vill jag att ni ska fundera på er återhämtning… Ja, jag vet, hur ska ni hinna med det? Arbetsuppgifterna tar ju aldrig slut och lugnet knackar sällan på din dörr. När du kommer tillbaka till kontoret ligger tre nya ärenden på ditt ansvar. Eller så är oron påtaglig för att det kan göra det. Ditt hjärta slår fortare, andningen börjar från bröstet istället för i djupet av din mage och kroppen är spänd. Stressreaktioner har gynnat vår överlevnad men i modern tid så har vi inte alltid nytta av den larmfunktion som gör att vi kan lära oss att reagera på stress över i princip vad som helst. Vi känner helt enkelt av stressreaktionen även om vi inte är i en akut och livshotande situation.

r man är van att vara i beredskap utifrån hög stress kan återhämtande aktiviteter på regelbunden basis till en början upplevas som obehagliga. Det kan krypa i kroppen, oron kan slå till och ångesten stegra. Man har ju inte tid! Stå ut i det obehaget och utforska vad som händer när du tränar återhämtning. Troligen så kommer du på sikt att kunna njuta mer då du övat upp din förmåga att vara mer närvarande men också minskat din stressrespons i övriga situationer.

Hur tränar man återhämtning då? Först och främst behöver du reflektera över vad som är återhämtning för dig och strategiskt planera in detta i kalendern. Det bästa är, utan att säga att det är enkelt, att återhämtning kan du starta med omgående. Äter du lunch framför datorn? Sluta med det. Sitter du för mycket still? Ta fem minuters promenad i dagsljus. Vad som är den bästa återhämtande aktiviteten beror på situation och person.

När du kommit fram till vad som är återhämtande aktiviteter för dig börja med mikrovanor i din vardag. Om du gillar yoga kanske det kan bli ett par solhälsningar tillsammans vid förmiddagsfikat? Drömmer du dig tillbaka till fjällturen i somras? Se till att få in lite naturupplevelse i din vardag. Landat i att målandet gör dig avslappnad? Avsätt 10 minuter för kravfritt skissande. Kartlägg och planera: Vad kan du göra på morgonen, vid lunchen, på eftermiddagen och under kvällen?

Många socionomer ser lätt alla andras behov men har svårare att motiveras till att prioritera sina egna behov. Precis som du justerar din skrivbordshöjd, justera ditt återhämtningsbehov och hjälp varandra med detta på arbetsplasten. Att arbeta mentalt ergonomiskt innebär att välja vart vi riktar vår uppmärksamhet. Tre saker som gör skillnad är att ha fokus på en sak i taget, aldrig planera fyllda dagar då det nästan alltid kommer hända oplanerade saker, samt planera in regelbundna pauser som är lika viktiga som vilket möte som helst. Peppa dig själv genom att ge dig tid för strategisk återhämtning så blir du en ännu bättre hjälpare. Vad behöver du för att vara fortsatt engagerad, utan att bli dränerad?

Läs mer

Så gick det sen
17 jul 2024

Sebastian Stakset: ”Hjälparbete är fett jobbigt”

Sedan kriget i Ukraina startade har Sebastian Stakset varit i lande...

C-uppsatser
15 jul 2024

Personer med schizofreni särskilt utsatta för social exkludering

"Allmänheten behöver få mer information om sjukdomen för att m...

Ny forskning
11 jul 2024

De flesta kriminella karriärer är korta men ibland livslånga – varför?

Kriminologen Christoffer Carlsson förklarar vilka faktorer som påve...

Läs även

Krönika
12 jun 2024

"Tänk om jag fått vård på ett hvb-hem där jag fick vara mig själv"

Författaren Lo Torneborg vill se fler behandlingshem som inte är up...

Krönika
17 apr 2024

"Sverige har blivit ett fängelseland i stil med USA"

"Vi måste slå vakt om människovärdet", skriver idéhistori...

Krönika
20 feb 2024

”Det är hoppfullt att vi har makt att hjälpa och läka”

Psykologen Frida Johansson Metso lyfter vikten av att fokusera på p...

Krönika
10 jan 2024

"Fler sociala eldsjälar skulle kunna göra en Éléonore Mercier"

Författaren och socionomen Susanna Alakoski både bävar och ser fram...

Krönika
7 nov 2023

Krönika: Var är kufarna?

"Ju mer samhället utgår från att alla fungerar likadant, desto...

Krönika
5 okt 2023

Krönika: Att säga sig vara ”färgblind” är inte att vara antirasistisk – tvärtom

Att hävda färgblindhet i ett samhälle som de facto diskriminerar ic...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.