Louise Nelson. Foto: Gettyimages/Privat

Louise Nelson

Socionom

5 jan 2023

5 jan 2023

Krönika: ”Se över din mentala ergonomi”

Louise Nelson. Foto: Gettyimages/Privat

När arbetsuppgifterna hopar sig är det lätt att stress och ångest kommer krypande. Då är det viktigt att träna upp sin förmåga till återhämtning. Men hur gör man det? Det svarar socionomen och krönikören Louise Nelson på.

Louise Nelson

Socionom

5 jan 2023

5 jan 2023

Jul och nyår har passerat med allt vad det innebär. Min förhoppning är att ni alla kände stunder av lugn, att ni rörde er i den takt som kändes bra just då och inte i den snabba takt ni kanske lämnade arbetet med. Det kan vara svårt att stänga av jobbet när man aldrig känner sig klar, när pressen är hög och svåra beslut måste tas. Nu. Inte sen.

Därför vill jag att ni ska fundera på er återhämtning… Ja, jag vet, hur ska ni hinna med det? Arbetsuppgifterna tar ju aldrig slut och lugnet knackar sällan på din dörr. När du kommer tillbaka till kontoret ligger tre nya ärenden på ditt ansvar. Eller så är oron påtaglig för att det kan göra det. Ditt hjärta slår fortare, andningen börjar från bröstet istället för i djupet av din mage och kroppen är spänd. Stressreaktioner har gynnat vår överlevnad men i modern tid så har vi inte alltid nytta av den larmfunktion som gör att vi kan lära oss att reagera på stress över i princip vad som helst. Vi känner helt enkelt av stressreaktionen även om vi inte är i en akut och livshotande situation.

r man är van att vara i beredskap utifrån hög stress kan återhämtande aktiviteter på regelbunden basis till en början upplevas som obehagliga. Det kan krypa i kroppen, oron kan slå till och ångesten stegra. Man har ju inte tid! Stå ut i det obehaget och utforska vad som händer när du tränar återhämtning. Troligen så kommer du på sikt att kunna njuta mer då du övat upp din förmåga att vara mer närvarande men också minskat din stressrespons i övriga situationer.

Hur tränar man återhämtning då? Först och främst behöver du reflektera över vad som är återhämtning för dig och strategiskt planera in detta i kalendern. Det bästa är, utan att säga att det är enkelt, att återhämtning kan du starta med omgående. Äter du lunch framför datorn? Sluta med det. Sitter du för mycket still? Ta fem minuters promenad i dagsljus. Vad som är den bästa återhämtande aktiviteten beror på situation och person.

När du kommit fram till vad som är återhämtande aktiviteter för dig börja med mikrovanor i din vardag. Om du gillar yoga kanske det kan bli ett par solhälsningar tillsammans vid förmiddagsfikat? Drömmer du dig tillbaka till fjällturen i somras? Se till att få in lite naturupplevelse i din vardag. Landat i att målandet gör dig avslappnad? Avsätt 10 minuter för kravfritt skissande. Kartlägg och planera: Vad kan du göra på morgonen, vid lunchen, på eftermiddagen och under kvällen?

Många socionomer ser lätt alla andras behov men har svårare att motiveras till att prioritera sina egna behov. Precis som du justerar din skrivbordshöjd, justera ditt återhämtningsbehov och hjälp varandra med detta på arbetsplasten. Att arbeta mentalt ergonomiskt innebär att välja vart vi riktar vår uppmärksamhet. Tre saker som gör skillnad är att ha fokus på en sak i taget, aldrig planera fyllda dagar då det nästan alltid kommer hända oplanerade saker, samt planera in regelbundna pauser som är lika viktiga som vilket möte som helst. Peppa dig själv genom att ge dig tid för strategisk återhämtning så blir du en ännu bättre hjälpare. Vad behöver du för att vara fortsatt engagerad, utan att bli dränerad?

Läs mer

Kriminalitet
14 okt 2020

Så får kriminella hjälp till ett nytt liv

Sprängladdningar i bostadsområden och dödsskjutningar på öppen gata...

Debatt
31 jan 2023

Debatt: Stoppa barns tvångsumgänge nu och rädda liv

Barn är de enda brottsoffer i Sverige som av domstol tvingas att fo...

Verktyg
30 jan 2023

Socialstyrelsen: Medling vid brott skulle behöva ses över

Medlare runt om i landet är kritiska till att medling vid brott anv...

Läs även

Krönika
16 nov 2022

Krönika: Vi är de som måste orka, hoppas och tro – även om vi blir besvikna

Det är vårt ansvar som handläggare att vara den personen som tar em...

Krönika
23 sep 2022

Krönika: Viktigt hur man formulerar frågor för att få givande svar

Om vi i stället för den sjukdomsbaserade frågan skulle fråga vad de...

Krönika
8 sep 2022

Krönika: Socialarbetare behöver en gemensam värdegrund

Socialarbetaren har gått från att vara en professionell medmänniska...

Krönika
27 jun 2022

Ett tack och farväl till alla läsare

Pia Litzell Berg ser tillbaka på sina elva år som redaktör för Psyk...

Krönika
29 maj 2022

Ola Tornberg om att vara är en god lyssnare utan att bli hjälpnödig

Det är ett hantverk att lyssna på ett sätt som skapar tillit och ko...

Krönika
2 mar 2022

Krönika: Trettio år med ett forskningssupplement

Forskningssupplementet läggs nu ner i sin nuvarande form och supple...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.