Emma Engdahl. Foto: Privat

Emma Engdahl

Professor i sociologi vid Karlstad universitet

31 mar 2023

31 mar 2023

Krönika: En anledning god som någon att kliva ur sängen varje morgon

Emma Engdahl. Foto: Privat

Vad är det som gör livet värt att leva och vem är personen som stirrar tillbaka mot dig i spegeln? Emma Engdahl, professor i sociologi, ger svar. ”Mitt utforskande av människans existentiella villkor har lett mig fram till en grundläggande sanning”, skriver hon i en krönika.

Emma Engdahl

Professor i sociologi vid Karlstad universitet

31 mar 2023

31 mar 2023

Ibland undrar jag vem den där människan som stirrar tillbaka på mig i spegeln egentligen är? Spegelbilden ger inga svar, hur länge jag än stirrar. Nej, vägen till att förstå mig själv går inte via spegeln. Den är lång och mödosam, och vad värre är, jag förändras hela tiden. Sökandet efter mig själv är alltså ett ständigt pågående projekt, utan deadline. Ja, det finns ju en, men den lämnar vi därhän i denna krönika.

Den kanadensiska filosofen Charles Taylor menar att varje enskild individ har ett unikt sätt att vara människa på. Det är så vi skall leva våra liv och inte som en blek kopia av någon annan. Vi måste besvara frågorna om vem vi är, vem vi vill vara och vad ett bättre liv kan innebära. Vad vill jag med mitt liv?  Om vi sanningsenligt besvarar frågan om hur vi tycker att livet bör levas uttrycker vi vår originalitet och definierar oss själva, vilket är nödvändigt för att vara autentisk.

Detta lär jag ut till mina studenter. Om och om igen. Jag frågar dem vad som är allra viktigast för dem i deras liv. Vad är värt att kämpa för, vad är till och med värt att blöda för? Det är nämligen våra starka värderingar vi måste artikulera och leva efter för att vara sanna mot oss själva. Autentiska.

Som professor i sociologi och socialpsykolog måste jag medge att jag bär på en enorm mängd kunskap. Förutom sociologin har jag med mig teologi och filosofi, ja egentligen hela vår västerländska idétradition, i mitt intellektuella bagage. Jag har ställt och besvarat Taylors frågor om mina egna starka värderingar hundratals gånger. Ändå vaknar jag nästan varje morgon med samma fråga i mitt huvud; vad ska jag göra med mitt liv? Min man brukar säga att jag börjar om livet varje morgon. I viss mån är det sant. Kanske behöver jag känslan av att allt kan hända? Kanske är rutinen och vardagen det jag är rädd för? Samtidigt är jag i stort behov av trygghet eftersom jag är en orolig själ. Ja, ni ser, frågorna är oftast fler än svaren.

Men, mina vänner, förtvivla icke ty det finns en väg framåt. Mitt utforskande av människans existentiella villkor som nu pågått i 30 år har nämligen lett mig fram till en grundläggande sanning. Om vi människor över huvud taget har någon essens så är det denna; människan är en social varelse. Javisst, det vet väl alla tänker ni. Människan är social, människan är ett flockdjur, det har vi hört förut. Jo, men väldigt få har förstått vilken enorm betydelse detta faktum att vi är sociala varelser har.

Allt som händer i en människas liv, det händer i samspel med omgivningen. En bebis skriker, föräldern svarar upp, med mat och kärlek. Ett samtal förs vid middagsbordet. Uppfattningar stöts och blöts. Någon postar en bild på sociala medier och det blir hundratals kommentarer där en regnbåge av perspektiv förmedlas. Vår utveckling från vaggan till graven är beroende av intryck och samspel med andra och omvärlden.

Att vi är sociala betyder också att vi är beroende – av våra medmänniskor. För det är vi som formar varandra och därmed vårt samhälle. Våra handlingar, dag för dag livet igenom, är inte bara viktiga för oss själva, utan de påverkar andra och omvärlden. Man kan säga att vi alla skapar vår samtid. Det är väl en anledning så god som någon att kliva ur sängen varje morgon, börja livet på nytt och hitta dig själv igen och igen.

Läs mer

Tema
31 maj 2023

Experterna ger svar: Hur kan fler förmås sluta att utsätta närstående för våld?

"De stora kuggarna: skola, polis, socialtjänst, hälso- och sju...

Tema
29 maj 2023

Nya behandlingsprogrammet som ska få förövare i nära relation att förändras

Predov är Kriminalvårdens nyaste program mot relationsvåld. Tanken ...

Nyheter
24 maj 2023

På gång: Stor satsning för att förbättra ungas psykiska hälsa

Organisationen Mind planerar för ett större projekt i syfte att för...

Läs även

Krönika
1 maj 2023

Krönika: Jag vill att du ska veta att du inte är ensam

Att ta beslutet om att vara öppen med att jag är anhörig till en pe...

Krönika
17 feb 2023

Krönika: Arbetssätten måste anpassas efter klienterna

För att kunna möta utmaningarna i välfärden behöver vi gå ifrån hie...

Krönika
5 jan 2023

Krönika: ”Se över din mentala ergonomi”

När arbetsuppgifterna hopar sig är det lätt att stress och ångest k...

Krönika
16 nov 2022

Krönika: Vi är de som måste orka, hoppas och tro – även om vi blir besvikna

Det är vårt ansvar som handläggare att vara den personen som tar em...

Krönika
23 sep 2022

Krönika: Viktigt hur man formulerar frågor för att få givande svar

Om vi i stället för den sjukdomsbaserade frågan skulle fråga vad de...

Krönika
8 sep 2022

Krönika: Socialarbetare behöver en gemensam värdegrund

Socialarbetaren har gått från att vara en professionell medmänniska...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.