21 maj 2025

Debatt

”Jakten på den försvunna lösningen”

Åsa Flood Johansson. Foto: Privat
Åsa Flood Johansson. Foto: Privat

I vår iver att utvärdera, effektivisera och evidenssäkra riskerar vi att glömma det viktigaste – de grundläggande behoven och relationerna. Det skriver socionomen Åsa Flood Johansson i en debattartikel.

Åsa Flood Johansson

Socionom

21 maj 2025

21 maj 2025

En hel generation barn och unga tycks må dåligt och vi jagar som aldrig förr efter lösningar och metoder som ska ge snabba resultat. Föräldrar ropar efter hjälp men hur ska de kunna vägleda sina barn när beslutsfattare lika desperat söker efter lösningar?

Ansvaret för barns mående läggs i hög grad på skola, socialtjänst och sjukvård och självklart ska samhället ta en stor del av ansvaret, men välfärdsstaten som en gång byggdes för att jämna ut livschanser och skapa trygghet, är pressad och ropar nu lika högt efter svar och ledning.

I det gemensamma famlandet ökar antalet samverkansmodeller, projekt och reformer. Men samtidigt som vi skapar nya metoder och policyprogram i snabb takt, sker en oroväckande förskjutning, från långsiktig omsorg till kortsiktig kontroll.

Repressiva inslag blir allt vanligare, trots att forskningen tydligt visar att de sällan leder till förbättring. Karusellen snurrar fort, och ingen vågar stanna. I synnerhet inte när ett nytt valår närmar sig och många vill samla fjädrar i sin hatt.

VILL DU SKICKA IN EN DEBATTARTIKEL? >> Läs mer här

Det kanske mest bekymmersamma är hur både föräldrar och skola, socialtjänst och sjukvård hanterar barns symtom. Utredningar görs ofta snabbt och utan djupare förståelse för barnets sociala sammanhang och med diagnosen kommer ofta medicinering.

Plötsligt blir problemet biologiskt förankrat. Det är en riskfylld utveckling. Att individualisera och patologisera adekvata reaktioner medför att betydelsen av miljö och eventuell utsatthet förminskas. Barns beteende säger nästan alltid något om den värld de lever i.

Självskadebeteende, våldsdåd, skolfrånvaro och en allmän uppgivenhet tycks ha drabbat en hel generation och vi behöver på allvar våga diskutera varför, inte bara hur vi snabbt kan ”lösa” det. Det är här vårt fokus måste ligga och för att vända trenden behöver perspektivet flyttas från det individuella till det gemensamma ansvaret, men betoning på både ”gemensamt” och ”ansvar”.

Att ständigt testa nya metoder i jakten på lösning är inte ansvarsfullt och skapar inte trygg ledning för vare sig institutioner eller föräldrar, och i synnerhet inte för barnen.

I vår iver att utvärdera, effektivisera och evidenssäkra riskerar vi att glömma det viktigaste – de grundläggande behoven och relationerna. Att barn och unga får möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar, att vi vuxna orkar stå kvar, lyssna, förstå och framför allt vägleda på ett tryggt och stadigt sätt.

Socialt arbete och föräldraansvar måste vara mer än metoder och modeller. Det är ett engagemang för det mänskliga, det relationella och det långsiktiga. De lösningar som ska erbjudas måste vila på gemensamt ansvar, stabil kunskap och erfarenhet, inte bara begränsade utvärderingar av effekt och resultat på kort sikt.

Åsa Flood Johansson

Socionom

21 maj 2025

21 maj 2025

Läs mer

Aktuellt
20 maj 2025

Ny socialtjänstlag klubbad

Klart! Bara drygt en månad innan den träder i kraft har riksdagen k...

Tema
20 maj 2025

Experten: ”Ska alla verkligen vara inom BUP?"

Ska väntetiderna kortas måste BUP börja ses som den specialistvård ...

Tema
19 maj 2025

Regeringen satsar 1 miljard på BUP – men oroas över oseriösa aktörer

Ministern: "Det är inte acceptabelt att så många får vänta i m...

Läs även

Debatt
4 apr 2025

"Aktivitetsbaserade arbetsplatser måste ifrågasättas"

Svårt för klienter att öppna sig om samtalsmiljön inte upplevs som ...

Debatt
1 apr 2025

"Vi måste uppmärksamma barn med dubbla risker"

Mer behöver göras för att hjälpa barn där risk för misshandel är sä...

Debatt
14 mar 2025

”Tappa inte bort den familjeterapeutiska kompetensen”

Socionomen Elisabeth Wettergren skriver i en debattartikel om vikte...

Debatt
4 mar 2025

"Reformera socionomutbildningen för att möta globala utmaningar"

Socionomutbildningen står vid ett vägskäl, skriver forskningsassist...

Debatt
26 feb 2025

"Ansvaret för budget- och skuldrådgivning måste klargöras"

En tydligare ansvarsfördelning budget- och skuldrådgivningen i Sver...

Debatt
20 feb 2025

"Det är dags att tillsätta en barnrättskommitté"

Centerpartiets Martina Johansson skriver i en debattartikel om att ...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.