20 mar 2025

Psykoterapi

Psykoterapeuter ”glömdes bort” i kunskapsstöd

När Socialstyrelsen listade vilka professioner som kan tänkas ingå i primärvårdens stöd till personer med psykisk ohälsa så fanns inte psykoterapeuter med. En miss, förklarar projektledaren Pontus Strålin.

Tommy Johansson

Reporter

20 mar 2025

20 mar 2025

Under 2022 fick Socialstyrelsen i uppdrag av regeringen att genomföra insatser för att främja och förbättra primärvårdens omhändertagande av personer med psykisk ohälsa.

Uppdraget delredovisades i slutet av förra året i en rapport som presenterade en nationell målbild. Där lyfts bland annat vikten av ett tvärprofessionellt team-arbete. Bland de professioner som kan tänkas ingå i teamen nämns sjuksköterskor, psykologer, läkare, hälso- och sjukvårdskuratorer, arbetsterapeuter, rehab-koordinatorer, fysioterapeuter och peer-support. Men inte psykoterapeuter.

– Det var väldigt märkligt. Många psykoterapeuter är ju anställda just inom primärvården. Det är en egen yrkeskategori i primärvården som faktiskt är ganska vanlig, säger Liselotte Lökken Svärd, vice ordförande i Psykoterapeutföreningen inom Akademikerförbundet SSR.

Att rapporten inte nämner psykoterapeuter har ifrågasatts från flera håll inom professionen, förklarar hon.

– Vi har fått in väldigt mycket kritik om det här från våra medlemmar och det blev en stor diskussion i olika forum.

Liselotte Lökken Svärd. Foto: Privat

Pontus Strålin, en av projektledarna till Socialstyrelsens rapport, har motiverat exkluderingen av psykoterapeuter med ett beslut om att främst omnämna grundprofessioner i rapporten.

Finns det någon bakomliggande orsak till den avvägningen?

– Nej, egentligen inte. Det skulle inte ha varit fel att inkludera psykoterapeuter i den här listan. Så här i efterhand kan vi se att det skulle ha varit bra att ha tagit med den gruppen, säger han.

– Vi har haft en dialog med Akademikerförbundet SSR och med Psykoterapeutföreningen efter att målbilden presenterades, just med anledning av reaktionerna. Vi kommer att uppmärksamma psykoterapeuter mer i slutrapporteringen.

LÄS OCKSÅ >>> Färre vägar till att bli psykoterapeut: ”Det här är ett jättebekymmer”

Pontus Strålin vill i nuläget inte gå djupare in på hur det ska uppmärksammas utan hänvisar till nämnda slutrapportering som redovisas i slutet av mars.

I målbilden lyfter utredningen också att det ska finnas tillgång till framför allt psykologer på vårdcentralerna. Liselotte Lökken Svärd ställer sig frågande.

– Det finns risker med att inte samtidigt lyfta fram psykoterapeuter. Primärvården är ju första linjens psykiatri och om man tittar i Socialstyrelsens nationella riktlinjer så är ju psykoterapi förstahandsval vid flera tillstånd. Trots det nämns inte psykoterapeuter som är den yrkesgrupp som har specialistutbildning i psykoterapi. Det är konstigt.

Porträtt på Pontus Strålin, huvud och axlar, ståendes utomhus framför en ljusbrun vägg.

Pontus Strålin. Foto: Privat

Pontus Strålin menar att psykologer har den högsta formella utbildningen inom psykologi och även inom psykiatriska bedömningar och utredningar, och att det också var en fråga som uppmärksammades från externt håll.

– Det var någonting som lyftes fram i dialogmöten med olika intressenter och som fick ett starkt bifall i den konsensusprocess som genomfördes tillsammans med regionernas förvaltningar.

Bland de intressenter man pratat med före publiceringen av målbilden  finns bland annat myndigheter, professionsföreningar, och brukar- och närståendeföreningar, och även representanter från olika verksamheter, förklarar Pontus Strålin; däribland kuratorer, psykoterapeuter, psykologer, sjuksköterskor, arbetsterapeuter och fysioterapeuter.

Akademikerförbundet SSR eller Psykoterapeutföreningen, som ju representerar både psykoterapeuter och hälso- och sjukvårdskuratorer, pratade man dock inte med innan publiceringen. Det skedde först efteråt.

– Socialstyrelsen försöker i olika uppdrag involvera representanter för olika intressenter, till exempel professioner. Men om det finns flera organ som representerar samma eller närliggande grupper kan ett urval bli aktuellt, säger Pontus Strålin.

Att Psykoterapeutföreningen inte kontaktades innan publicering är olyckligt, säger Liselotte Lökken Svärd.

– Vi har fått svara på frågor i efterhand. Samtidigt har ju den här målbilden fått genomslag i primärvården redan nu. Vi har bland annat varit i kontakt med en psykoterapeut som blivit uppsagd eftersom det anställdes en psykolog i stället, säger Liselotte Lökken Svärd.

Inte heller Svensk kuratorsförening har noterat någon förfrågan från Socialstyrelsen innan målbilden publicerades. Där tycks det ha uppstått något fel i kommunikationen, förklarar Kristina Kolterud, ordförande i Svensk kuratorsförening.

– Socialstyrelsen uppger att det skickat en förfrågan till oss, men vi kan inte se att den inkommit, säger hon och fortsätter.

– Jag har ingen anledning att tro att Socialstyrelsen inte skulle skicka en förfrågan till oss. Det brukar de göra. Men här har det inte nått fram, och det är olyckligt.

Pontus Strålin finner det också märkligt, men vet inte vad som kan ha gått fel. Kontakterna togs i en tidig fas av projektarbetet, förklarar han, när han ännu inte var involverad. Han förklarar att det finns inlagt i Socialstyrelsens system att kontakt ska tas, och att muntliga rapporter säger att man gjort det. Men i övrigt är det oklart.

Porträtt av Kristina Kolterud, huvud och axlar, ståendes framför en ljusbrun vägg.

Kristina Kolterud. Foto: Privat

– Kan vara så att mail hamnat på villovägar, eller att kommunikationen inte fungerat i något annat led. Men tyvärr har jag inte i nuläget mer info om exakt hur kommunikationen såg ut, säger han.

Kristina Kolterud menar att man i målbilden missar det psykosociala perspektivet och rollen som hälso- och sjukvårdskuratorer har.

– Målbilden lyfter vikten av att personalen inom primärvården behöver ha god kunskap om psykisk ohälsa och möjliga insatser, och kunna förmedla kontakt till civilsamhället eller andra aktörer i de fall en person inte behöver vårdens resurser.

– Det här är verkligen en kompetens och kunskap som kuratorn har att se individen i sitt sociala sammanhang och samverka med andra instanser i samhället, säger hon.

Kristina Kolterud ser också en risk med att primärvården tappar bort sitt förebyggande ansvar om man bara fokuserar på psykologisk behandling av redan utvecklad psykisk ohälsa.

– Primärvården behöver också kunna erbjuda akut krisstöd i samband med olika livskriser, för att förebygga psykisk ohälsa och där har kuratorn viktig roll och kompetens, säger hon.

Tommy Johansson

Reporter

20 mar 2025

20 mar 2025

Läs mer

Aktuellt
31 mar 2025

”Berättelsen om klassamhället har skrivits om”

Elina Pahnke aktuell med boken Alla ska äta, om vem som kan äta sig...

Aktuellt
28 mar 2025

Boktips: Så har synen på föräldrarollen förändrats genom decennierna

Författaren Maja Larsson följer föräldraskapets utveckling från 170...

Så gick det sen
26 mar 2025

Så gick det sen: Kortare arbetsdag fortfarande intressant i Kristinehamn

Positivt hos både medarbetare och ledning efter avslutat pilotproje...

Läs även

Psykoterapi
10 sep 2024

Panelen: Så jobbar vi med mentaliseringsbaserad terapi

"Barn som kan leka och gestalta saker i lek utvecklar en stabi...

Psykoterapi
9 sep 2024

Mentalisering gav Anna terapeutisk frihet

"Det blev otroligt meningsfullt och jag tyckte att jag blev me...

Psykoterapi
4 sep 2024

BUP-chefen: ”Vi måste börja våga fasa ut medicinerna tidigare”

För mycket fokus på medicin och korttidsterapi, för lite på anknytn...

Psykoterapi
2 sep 2024

Intresset för mentalisering ökar – så funkar det

Att stärka sin mentaliseringsförmåga är av största vikt menar forsk...

Psykoterapi
29 maj 2024

”Det här skulle kunna vara en smärre revolution”

PTMF har beskrivits som ett nytt sätt att förstå psykiskt lidande –...

Psykoterapi
12 mar 2024

Panelen: Så jobbar vi psykoterapeutiskt med avhoppare?

"Det är spännande att se klientens förändring", säger beh...

Missa inget!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om aktuellt från Socionomen.