Hur förbättrar man vården inom psykiatrin och hur ökar man brukarnas inflytande? Det var några av de centrala frågorna när nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa bjöd in samtliga riksdagspartiers socialpolitiska talespersoner till en paneldebatt.
- "Vi vill införa en folkhälsolag" – Martin Marmgren (MP)
Från Miljöpartiets sida pratade man om en lagändring för att förbättra vården.
– Vi vill införa en folkhälsolag, som finns i en del av våra grannländer. Det handlar inte bara om att stärka de hälsofrämjande åtgärderna hos BUP och primärvården utan i hela samhället, säger Martin Marmgren, till vardags rättspolitisk talesperson, som ersatte Margareta Fransson under paneldebatten.
– Jag som sysslar med rättspolitik vet hur viktigt det är med förebyggande åtgärder, ett tidigt stöd i förskola, skola, elevhälsa, socialtjänst, för att förebygga kriminalitet. Det är minst lika viktigt att samordna och samverka, och ge rätt stöd, för att förebygga psykisk ohälsa.
När det blev dags att diskutera dagens andra valfråga, om hur man ökar brukarinflytandet, så valde Moderaternas Camilla Waltersson Grönvall, att rikta blicken utomlands.
– Vi vill se ett systematiskt användande av våra patienters kunskaper eller personer som tidigare har funnits involverade i vården. Det finns länder som vi kan ta efter här, till exempel Storbritannien, som arbetar på ett mycket mer systematiskt sätt när det gäller att involvera patienterna och brukarna, säger hon, och fortsätter.
– Det kräver tid, det kräver resurser. Det kräver naturligtvis också att man har utbildning och riktlinjer och att man prioriterar det. Jag tror också att det är viktigt vad politiken skickar för signaler, att det finns en stark nationell samling och ett ansvar för att det här genomförs.
Flera partier, däribland S, V och L, var också överens om att det behöver ske en kulturförändring inom psykiatrin, sett till relationen mellan läkare och patient. Den sistnämnda måste få större gehör, till exempel i frågor gällande vilken medicin som fungerar eller inte, snarare än att förminskas och, som Karin Rågsjö (V) uttryckte det, mötas av ”förtryckande mekanismer” från läkare.
FAKTA: Riksdagspartiernas socialpolitiska talespersoner
Camilla Waltersson Grönvall (M)
Lina Nordquist (L)
Linda Lindberg (SD)
Acko Ankarberg Johansson (KD)
Anders W Jonsson (C)
Martin Marmgren (MP) (ersatte Margareta Fransson)
Karin Rågsjö (V)
Sofia Amloh (S)