I en ny studie har man undersökt vad terapeutens omsorgskänslor under terapin spelar för roll för resultatet av terapin. För att närma sig svaret har forskarna ringat in en särskild komponent, nämligen terapeutens saliv.
Annika Sjöberg
Reporter
12 okt 2023
Gettyimages
Bild
12 okt 2023
Tidigare studier har visat att patientens upplevelse av känslor, framför allt negativa sådana, under psykoterapin kan ge en fingervisning kring hur utfallet kommet att bli. Nu har forskare i en israelisk studie undersökt vad terapeutens omsorgskänslor under terapin har för betydelse för utfallet av terapin, detta med avstamp i tidigare kunskap om hormonet oxytocins roll i anknytningsrelationer.
För att mäta detta forskarna tagit salivprov på terapeuter efter 16 sessioner med 62 olika patienter som led av depression. Patienternas grad av depression mättes med The Hamilton Rating Scale for Depression både innan och efter sessionerna.
Resultatet visar att en högre nivå av negativa känslor hos patienterna gav högra nivåer av oxytocin hos terapeuten, vilket i sin tur resulterade i en större minskning av symtom hos patienten efter sessionen. Det fanns med andra ord ett tydligt samband mellan nivån av oxytocin i terapeutens saliv efter sessionen och den upplevda minskningen av symtom hos patienten.
Läs mer
Filmtips: Norénskt julfirande i finsk arbetarklassmiljö
Mörkt, varmt och humoristiskt i Tia Kouvos debutlångfilm Family Tim...
Läs även
Unik studie lyfter moralisk stress som möjlig drivkraft
Kan moralisk stress inom äldreomsorgen leda till positiv förändring...
Så ser mobbningens konsekvenser ut i det längre perspektivet
Många och allvarliga negativa effekter som kan påverka drabbade liv...
Hon lyfter de ”galnas” kulturarv: "Vill låta utsatta komma till tals"
Forskaren Elisabeth Punzi blickar bakåt tillsammans med patienter i...
Enskilda samtal ett viktigt redskap för skolkuratorer
Forskaren: "Att få komma till en trygg person och förstå vad m...