Vi börjar med den klassiska frågan, hur känns det?
– Det är lite blandade känslor. Man känner sig faktiskt lite förvånad. Och stolt. Det känns också fint att vi två får dela den här framgången tillsammans.
Ni har undersökt hur handläggare ser på ekonomiskt bistånd som det yttersta skyddsnätet, vad var det som fick er att välja det ämnet?
– Jag (Maya) gjorde min praktik på socialtjänstens försörjningsstöd och började fundera på begreppet ”det yttersta skyddsnätet”. Jag upplevde att det jag såg på arbetsplatsen inte riktigt stämde överens med uppfattningen jag hade från utbildningen. Tova hade samma uppfattning och sedan utvecklades uppsatsfrågan under våra samtal tillsammans.
Vad hoppas ni att era resultat ska kunna bidra med?
– Vi tror att det kan bidra till ökad förståelse för vad man lägger in i begreppet och så hoppas vi också på förändring, eftersom vi har identifierat brister med hur det här är organiserat. I uppsatsen föreslår vi medborgarlön som ett alternativ.
Ni kommer nu tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor av Socionomen. Vad kommer ni göra för pengarna?
– Ja, vi har pratat om att vi vill göra något tillsammans i alla fall. Men vi kommer nog behöva fundera lite mer på exakt vad det blir.
Hedersomnämnanden tilldelas även Moa Jörgensen från Lunds universitet som vann andrapris för sin uppsats ”Folkbiblioteket – ett rum för socialt arbete?”, och till Erika Pettersson och Erik Rudin från Karlstad universitet för tredjeplatsen med uppsatsen ”På tal om funktionshinder”.
Juryn i C-uppsatstävlingen består av företrädare från landets socialhögskolor.
LÄS OCKSÅ >>> Mer om Mayas och Tovas arbete och hela uppsatsen i sin helhet här