Säg hej till Nere, en helt vanlig 17-åring som vill hjälpa unga att snacka om psykiskt mående. Till skillnad mot sina jämnåriga är Nere dock animerad.
Av: Jenny Palmqvist
14 maj 2021
Foto: varanere.se
14 maj 2021
För att göra det lättare att prata om hur man mår har Mind och Studieförbundet Bilda skapat en virtuell influenser i form av den 3D-renderade gestalten Nere. Initiativet är ett sätt att tackla den ökade psykiska ohälsan i åldrarna 15–25 år.
Neres uppgift är att visuellt visa upp de mentala utmaningar dagens tonåringar kan ha. Förutom en egen sajt finns Nere på Instagram, där tanken är att skapa en dialog bland unga samt att inspirera följarna att prata med varandra om hur livet är på riktigt.
– Att vara nere är ett sätt att diskutera psykisk ohälsa utan att det blir tungt och krångligt. Genom att prata om att vara nere i stället för att ha psykisk ohälsa gör vi ämnet mer greppbart, mindre stigmatiserat och lättare att ta till sig. Med hjälp en annorlunda talesperson så vill vi avdramatisera ämnet och nå de unga via deras plattformar, säger Selene Cortes, projektledare på Mind i ett pressmeddelande.
Bland unga är kunskapen om psykisk ohälsa generellt låg. Många blandar ihop vanliga känslor med sjukdomar och diagnoser. Men ”att vara nere” är något som alla förstår och det är inte stigmatiserande.
– Nere har likt de flesta i den åldern ett rikt känsloliv med höga toppar och djupa dalar, och som kan det mesta om att känna sig deppig, ha ångest och annat som kan vara tufft. Dessutom har Nere mycket humor, och använder den väl för att skapa igenkänning och normalisera att livet går upp och ner i perioder, säger Selene Cortes.
Karaktären Neres aktiviteter och budskap grundar sig på baskunskaper som är framtagna tillsammans med ungdomar, experter och psykologer.
Utdrag från rapporten ”Hur har du det?”
21 procent anger att de sällan eller aldrig har någon vuxen att prata med.
18 procent anger att de aldrig berättar för någon när de mår dåligt.
Över hälften har någon gång haft en kompis som pratat med dem om att de inte längre vill leva.
46 procent uppger att de ofta skäms när de mår dåligt.
26 procent behöver fler vuxna att prata med.
Källa: Mind
Läs mer
Läs även
Musikglädje deluxe när vinnaren i Musikschlaget korades
"Många säger ju att det här är årets höjdpunkt", säger Ol...
Stadsdelsdirektören i Skärholmen: "Det har blivit ett oerhört stort missförstånd”
Stadsdelsdirektör Lisa Kinnari svarar på kritiken från socialtjänst...
”Om det inte får kosta pengar så kommer det att kosta liv”
När gängkonflikten eskalerade i Skärholmen kom ytterligare sparkrav...
Skuggutredning föreslår: Ny yrkesexamen för socionomer på avancerad nivå
"Det här är den största omgörningen av socionomers utbildninga...