Just nu är begreppet SRHR i ropet. Men vad innebär egentligen en god sexuell och reproduktiv hälsa och vem ansvarar för den sexuella hälsan hos samhällets kanske mest utsatta grupp – ungdomarna som tvångsvårdas på Statens institutionsstyrelse.
Malin Lindroth pekar på att det finns en tydlig genusaspekt inom Sis där tjejers sexualitet ofta problematiseras, medan ”boys will be boys”. Foto: Getty Image
– Många unga killar har erfarenhet av sexuellt våld, det kan missas med en stereotyp syn på tjejers och killars sexualitet.
Stefan Hell Fröding, presstalesperson på Statens institutionsstyrelse, säger att sexualundervisning och sjukvårdsansvar inte ingår i uppdraget idag, och att man därför inte äger frågan. Han hänvisar därför till socialtjänsten.
– Sis ska vara en så liten del av vårdkedjan som möjligt, men samtidigt motivera ungdomen till behandling. I genomsnitt är en ungdom på Sis i tre månader innan den kommer tillbaka till sin hemkommun, därför vet vi inte vilken framgång tiden haft hos oss, säger Stefan Hell Fröding och tillägger: – Samhället har höga förväntningar på oss.
En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att hivprevention och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter sällan förekommer i yrkesbeskrivningar, utbildningsplaner eller kursplaner på olika utbildningar i människovårdande yrken. Det saknas exempelvis ofta inom universitets och högskolors socionomutbildningar.
Nätverket SRHR i socialt arbete verkar för att Socialarbetare i alla led ska få mer kunskap om sexuell hälsa, något Malin Lindroth ser som mycket viktigt.
– Jag har studerat styrdokument för nio professioner som arbetar nära människor, och det ser inte bra ut någonstans. För att socialarbetare ska vara professionellt rustade för att kunna hantera frågor om sexualitet,är det avgörande att frågor om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter ryms inom utbildningarna. Det borde därför vara en självklar del i socionomutbildningen.
Definition av sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter
Guttmacher-Lancet-kommissionen lanserade 2018 en integrerad definition av SRHR:
”Sexuell och reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till samtliga aspekter av sexualitet och reproduktion, inte bara avsaknad av sjukdom, dysfunktion eller skada. Därför måste ett positivt synsätt på sexualitet och reproduktion beakta den roll som njutbara sexuella relationer, förtroende och kommunikation spelar för självkänslan och det allmänna välbefinnandet. Alla människor har rätt att själva fatta beslut om den egna kroppen och ha tillgång till tjänster som stödjer den rätten.”
För att uppnå sexuell och reproduktiv hälsa krävs erkännande av sexuella och reproduktiva rättigheter, som baseras på mänskliga rättigheter för alla att:
- respekteras i sin kroppsliga integritet, sitt privatliv och sitt personliga självbestämmande
- fritt få definiera sin egen sexualitet, inklusive sexuell läggning, och könsidentitet och könsuttryck
- avgöra om och när man vill vara sexuellt aktiv
- välja sina sexualpartners
- ha säkra och njutbara sexuella upplevelser
- besluta om, när och med vem äktenskap ska ingås
- avgöra om, när och hur man vill ha barn och hur många barn man vill ha
- under hela livet ha tillgång till information, resurser, tjänster och det stöd som krävs för att uppnå det ovanstående, utan risk för diskriminering, tvång, utnyttjade och våld.